Завдяки Україні Конвенція Тромсе уже 1 грудня набуде чинності

26 Серпня 2020 09:01

Конвенція про доступ до офіційних документів (Конвенція Тромсе) набуває чинності 1 грудня 2020 року. Це сталось через те, що цей документ ратифікувала десята країна, якою стала Україна.

Документ стає чинним «в перший день місяця, що настає після завершення тримісячного строку від дати, коли 10 держава - член Ради Європи ратифікувала конвенцію». 

19 серпня 2020 року до РЄ було передано вірчі грамоти, а сам Закон «Про ратифікацію Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів» український парламент ухвалив у травні.

Верховна Рада ратифікувала Конвенцію Ради Європи про доступ до офіційних документів з додатковими заявами, пов’язаними з тим, що частина української території наразі окупована і тому забезпечити там дотримання пунктів Конвенції неможливо.

Читайте також: Як вплине Конвенція Тромсе на доступ в Україні – анонс дискусії

Нагадаємо, Конвенцію Тромсе розробили у 2009 році. Відтоді її підписали 17 європейських країн, але вона досі не могла набути чинності. Ратифікували з підписаний документ 9 країн, Україна стала десятою.

Україна підписала Конвенцію 12 квітня 2018 року у місті Тромсе (Норвегія). 20 травня 2020 року Верховна Рада ухвалила законопроект №0032, що ратифікував Конвенцію. 19 серпня законопроект набув чинності.

«Доступ до правди»