Конституційний суд розгляне подання Омбудсмана щодо неправомірного закриття стенограм Кабміну

17 Жовтня 2017 10:15

17 жовтня 2017 року Конституційний суд України продовжить розгляд конституційного подання Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо відповідності Конституції України окремого положення частини 9 статті 46 Закону України «Про Кабінет Міністрів України». Подання було зроблене 12 жовтня 2016 року. 

Уповноважений з прав людини оскаржує норму закону, яка регламентує доступ до інформації, що перебуває у володінні КМУ, а саме стенограм засідань.

Омбудсман вважає, що предписаний законом режим доступу не враховує вимог Конституції:  оскаржувана норма містить абсолютну заборону доступності відповідної інформації, що унеможливлює оцінку наявності інтересів обмеження.

Тимчасом Конституція передбачає, що кожен має право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб – на свій вибір, а здійснення цих прав може бути обмежене в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров'я населення, для захисту репутації або прав інших людей, для запобігання розголошенню інформації, одержаної конфіденційно, або для підтримання авторитету і неупередженості правосуддя.
Тобто право на збирання інформації може бути обмежено у випадках, встановлених законом і при наявності відповідних інтересів.

«Зарегульованість законодавства, тобто встановлення жорстких норм, що не передбачають можливість врахування індивідуальних обставин, на жаль, залишається проблемою в Україні. Проблемою, яка призводить до порушення конституційних прав. Вирішення такої проблеми – це належна експертиза проектів законів, а також навчання працівників "нормотворчого цеху", і звичайно якісне роз'яснення цієї матерії Конституційним Судом», - так коментує це подання Ірина Кушнір, представник Уповноваженого з питань дотримання права на інформацію та представництва в Конституційному суді України, на своїй сторінці у Фейсбуку.

Згідно з повідомленням на сайті КСУ, розгляд подання Омбудсмана відбудеться під час закритої частини пленарного засідання.

 

«Доступ до правди»