ДніпроTV вважає прізвища своїх працівників персональними даними

8 Вересня 2021 10:57

Комунальний телеканал міста Дніпра ДніпроTV, КП «Дніпровська міська студія телебачення», у відповідь на запит інформаційного агентства «Антикорупційна правозахисна рада» про заробітні плати показав суми, але «замилив» імена та прізвища отримувачів. Канал програв у цій справі у суді: суд не погодився з логікою, що прізвища та імена працівників каналу є персональними даними, а отже не мають бути відкритими, натомість вказав, що пріоритетом є те, що ці люди отримували кошти з бюджету, а отже, їхні прізвища мають надаватися на запит.

На комунальному підприємстві «Дніпровська міська студія телебачення» Дніпровської міської ради, також відомому як ДніпроTV, працює понад сотня працівників. Журналістів Інформаційного агентства «Антикорупційна правозахисна рада» зацікавила інформація щодо видатків цього КП на заробітні плати для його співробітників. Для отримання необхідної інформації журналісти звернулися до міської ради Дніпра із запитом. Просили надати копії документів, на підставі яких здійснювалося нарахування заробітної плати працівникам ДніпроTV. Також цікавила інформацію щодо обсягів фінансової підтримки та джерел фінансування комунального телеканалу за 2020 та 2021 роки.

У відповіді КП повідомило, що в 2020 році канал з бюджету Дніпровської міської ради отримав 37 676 748,77 гривень. В 2021 році ця сума становила 49 716 767,00 гривень. А ось документи, на підставі яких співробітникам комунального телеканалу нараховувалися заробітні плати, надали не в повному обсязі: показавли суми заробітних плат, однак «замилили» імена та прізвища отримувачів.

Відмову надавати цю інформацію КП обґрунтовував тим, що, мовляв, це персональні дані людей, які не працюють у державних органах або місцевому самоврядуванні, а отже, така інформація є конфіденційною.

Однак відповідно до вимоги пункту 5 статті 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації» заборонено приховувати прізвища, імена, по батькові фізичних осіб, які є отримувачами бюджетних коштів. А працівники комунального телеканалу якраз і є такими.

Крім того, заявляють журналісти «Антикорупційної правозахисної ради», на ДніпроTV приховали інформацію про посадових осіб комунального підприємства, на яких поширюється дія Закону України «Про запобігання корупції». Відповідно до Роз’яснення Національного агентства з питань запобігання корупції № 1  від 13.02.2020 «Щодо застосування окремих положень Закону України «Про запобігання корупції» стосовно заходів фінансового контролю» під посадовими особами юридичних осіб публічного права, зокрема, комунальних та державних установ і підприємств слід розуміти осіб, які мають повноваження здійснювати організаційно-розпорядчі чи адміністративно-господарські функції. Тобто комунальний канал приховав дані, які його посадові особи мають вказати в відповідному єдиному державному реєстрі декларацій відповідно до українського законодавства.

Для відновлення права на інформацію ІА ГО «Антикорупційна правозахисна рада» звернулося до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Втім, листи-запити регіонального представника  Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо надання запитуваної інформації на ДніпроTV проігнорували. 

Тому регіональний представник  Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Тетяна Кокшарова склала щодо директорки ДніпроTV два адміністративні протоколи – оскільки журналісти запитували інформацію про зарплати двічі (за 2020 рік і перший квартал 2021 року) – про порушення вимог статті 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації», і це є складом адміністративного правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 2123 КУпАП – необґрунтоване віднесення інформації до інформації з обмеженим доступом.

Обидві справи розглядав Бабушкінський районний суд міста Дніпра.

У кожній справі ДніпроTV було визнано винним в порушенні Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Комунальний канал рішення суду досі так і не виконав.

Журналісти мають намір знову звернутись до Дніпровської міської ради із запитом про заробітні плати працівників комунального каналу.

 

 «Доступ до правди»