Комунальна газета на Донеччині вважає інформацію про своє фінансування конфіденційною

4 Жовтня 2017 11:03

Комунальне підприємство «Редакція газети «Региональные вести» у відповіді на запит відмовилися надавати інформацію про нараховану заробітну плату працівників та джерела фінансування газети. Про це повідомляє «Доступу до правди» запитувачка Майя Романько.

Запитувачка просила надати такі дані:

1.                  Форма власності газети.

2.                  Засновники газети.

3.                  Штатний розпис редакції газети.

4.                  Фактично нарахована заробітна плата з 1 січня 2017 року по усім працівникам редакції газети.

5.                  Джерела фінансування газети з 1 січня 2017 року – доходи від періодичної передплати, ксерокопії та інше.

6.                  Хто є автором статті «Може потрібно щось робити?» опублікованої в газеті «Региональные вести» №40 (231) від 24 серпня 2017 року?

У відповіді розпорядник зазначив, що засновником підприємства є Новогродівська міська рада і редакція має державну форму власності, а на запитання про зарплати та фінансування у КП відповіли:

«Згідно розділу II ЗУ «Про доступ до публічної інформації» запитувана інформація є з обмеженим доступом та конфіденційною».

Юрист «Центру демократії та верховенства права» Христина Буртник вважає, що інформація про виплачені зарплати не належить до інформації з обмеженим доступом, а є публічною.

Юрист зазначає, що і у судах, і при оскарженні до Уповноваженого ВРУ з прав людини практика йде одним шляхом – визнає такі відмови протиправними.

 

З цього приводу Пленум ВАСУ у своїй Постанові №10 від 29.09.2016р. роз’яснив:

«... Відтак у силу частини п’ятої статті 6 Закону № 2939-VІ доступ до інформації щодо розпорядження комунальним підприємством комунальним майном, зокрема, інформація про використання коштів, розподіл доходів від надання послуг (продукції, товарів), виплати заробітної плати працівникам, використання вкладів та дотацій з бюджетів, інші витрати, та прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно, може бути обмежено лише за умов, передбачених частиною п’ятою статті 6  Закону № 2939-VІ.

У цьому контексті така інформація є суспільно необхідною, а комунальні підприємства є її розпорядниками відповідно до пункту 4 частини другої статті 13 Закону № 2939-VІ».  

 

«Доступ до правди»