Комітет з прав людини рекомендував парламенту ухвалити законопроект 2381

24 Вересня 2020 10:00

Комітет ВРУ з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин розглянув законопроект 2381 авторства народної депутатки Ольги Василевської-Смаглюк та підтримав запропоновані зміни.

Комітет з прав людини схвалив текст законопроекту 2381 в цілому й відзначив, що він «відповідає концепції удосконалення законодавства у зазначеній сфері».

При цьому Комітет з прав людини наголосив на необхідності доопрацювати деякі положення законопроекту, зокрема, визначення терміну «конфіденційна інформація». На думку комітету, потребує удосконалення запропонований у статті 19 Закону України «Про доступ до публічної інформації» механізм верифікації запитувача інформації про себе з метою уникнення правової колізії.

Застереження Комітету викликала таке положення законопроекту 2381: «контроль за дотриманням законодавства про доступ до публічної інформації здійснюється Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини, вилучивши інші види контролю - громадський та державний». Свої застереження в комітеті аргументували тим, що у висновку Конституційного Суду від 20.11.2019 року зазначено, що «контроль за додержанням конституційних прав і свобод людини і громадянина» та «контроль за додержанням Конституції України та законів» не є тотожними. 

За наслідками обговорення комітет ухвалив рішення надіслати висновки до Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики з пропозицією рекомендувати Bерховній Раді в першому читанні прийняти за основу.

«Доступ до правди»