Комітет ВР планує розглянути законопроект про посилення контролю за правом на доступ

15 Лютого 2016 15:27

Комітет Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності (голова – Андрій Кожемякін) планує розглянути законопроект 2043а «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення державного контролю за дотриманням права на доступ до публічної інформації, захист персональних даних та звернення громадян». Про це зазначено в порядку денному засідання комітету 17 лютого 2016 року.

Доповідачем у порядку денному є народний депутат Вікторія Сюмар, співдоповідачем – Павло Костенко. Також на засідання запрошено представників Офісу Уповноваженого з прав людини, основного наглядового органу у сфері захисту права на інформацію.

Зміни, запропоновані 2043а, передовсім спрямовані на зміцнення позицій Офісу Уповноваженого, приміром, дозволяють відправляти адміністративні протоколи, які складають представники Офісу, поштою на адресу посадовця, що значно полегшує процедуру притягнення до покарання порушників права на інформацію.

Історично законопроект 2043а був частиною законопроекту 2913 «Про внесення змін до деяких законів України у сфері доступу до публічної інформації щодо вдосконалення їх окремих положень». Проте оскільки законопроект починався зі змін в Кодекс про адміністративні правопорушення, то Апарат Верховної Ради спрямував його в Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, попри те, що основна частина його стосувалася питань інформації та свободи слова.

«Тоді простим рішенням здавалося розділити законопроект – виокремити в проект 2913 основну частину змін, а ту частину, яка стосується збільшення відповідальності за порушення права на доступ до інформації, у законопроект 2043а», - коментував розділення законопроекту на дві частини експерт Ради Європи, юрист Дмитро Котляр.

Проект 2043а очікує на розгляд комітету від червня 2015 року.

Перший раз його було поставлено в порядок денний на засідання 3 лютого 2016 року, проте тоді законопроект не розглянули через те, що не з’явився основний доповідач – Вікторія Сюмар. Сюмар в цей час вела засідання Комітету з питань свободи слова та інформації, де є головою.

 

«Доступ до правди»