Кого і як запитувати про гуманітарну допомогу

21 Листопада 2022 12:52

Чи є інформація про гуманітарну допомогу публічною і кого про це запитувати, в прямому ефірі під час онлайн-зустрічі, присвяченій темі обмеження свободи слова у воєнний час розповів юрист ГО «Платформа прав людини» Євген Воробйов.

«Стаття 14 закону «Про доступ до публічної інформації» передбачає обов'язок оприлюднювати інформацію, «передбачену цим та іншими законами». І це означає, що не лише в законі про доступ має бути визначений перелік публічної інформації, але і у профільних законах, які стосуються певних тем. Та й навіть, апелюючи до закону про доступ, ми знаходимо статтю 13, де публічною є інформація, «що становить суспільний інтерес». Інша справа, що перелік інформації з суспільним інтересом може бути визначений різними структурами досить суб'єктивно, і остаточне рішення тут має ухвалити лише суд», – каже Євген Воробйов.

Однак юрист радить звернутись в цьому випадку до профільного закону в цій сфері – «Про гуманітарну допомогу».

Передусім стаття 4 визначає, хто може бути розпорядником інформації про гуманітарну допомогу. Це ті, хто належить до спеціально уповноважених державних органів з питань гуманітарної допомоги:

1. Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері соціального захисту населення (Мінсоцполітики); 

2. Рада міністрів Автономної Республіки Крим; 

3. Обласні, Київська та Севастопольська міські державні адміністрації. 

А стаття 5 «Про гуманітарну допомогу» говорить, що до повноважень згаданих органів входить: 

- контроль за отриманням, розподілом, використанням за цільовим призначенням, 

- підготовкою статистичної звітності, облік гуманітарної допомоги, визнаної такою рішенням спеціально уповноважених державних органів з питань гуманітарної допомоги. 

«Тобто ці органи і володіють інформацією, і створюють її, певним чином впорядковуючи, і мають це оприлюднювати. Закон визначає, що ці структури зобов’язані «у день прийняття рішення про визнання товарів (предметів) гуманітарною допомогою розмістити його на своєму офіційному веб-сайті, що є підставою для його використання органами, які проводять заходи офіційного контролю щодо товарів (предметів) гуманітарної допомоги». Якщо інформацію мають оприлюднювати отже, вона точно є публічною», – розповідає Євген Воробйов.

Юрист каже, що запитувати про гуманітарну допомогу можна  у формі запиту або звернення, залежно від того, яка інформація цікавить. 

Використовувати запит варто, якщо потрібна інформація, яка прямо вказана в нормативних документах, що створюється в ході діяльності структури (тобто повинна бути). Такими можуть бути, зокрема, копія рішення про визнання товарів (предметів) гуманітарною допомогою або дані про облік, розподіл, використання гуманітарної допомоги. 

Звернення ж доцільно використовувати у всіх тих випадках, коли розпорядник повинен її створити в тому образі, в якому ви просите.

Відмови юрист радить оскаржувати до Мінсоцполітики, яке має контролювати тему прозорості отримання і розподілу гумдопомоги. Результатом звернення до міністерства може стати службова перевірка і навіть відкрите кримінальне провадження за її підсумками. Інший варіант – оскаржувати відмову у в суді. 

«Доступ до правди»