Коаліція виграла справу в Луцьку: запитувачці нададуть інформацію щодо перевезення тварин

15 Березня 2018 09:00

Волинський окружний адміністративний суд задовольнив позов  Ірини Петренюк до комунального підприємства «Ласка», яке займається бездомними тваринами, і зобов’язав КП повторно розглянути запит та надати позивачці достовірну, точну та повну інформацію на запит.

Ірина Петренюк – одна із переможців конкурсу Коаліції громадських організацій «За зниження фінансових бар’єрів у справах про доступ до публічної інформації»: за рахунок коаліції їй було надано правову підтримку і сплачено судовий збір.

«В Луцьку КП «Ласка» масово знищує тварин, гроші відмиваються, а міська рада покриває ці злочини й тому свідомо не надає відповіді на інформаційні запити», - так пояснювала свою мотивацію запитувачка, коли подавала запит.

Ірина Петренюк цікавилася:

1) чи зверталось КП «Ласка» до продспоживслужби Луцька для отримання свідоцтва про транспортування тварин у 2017 році, у яких місяцях та до яких міст мали транспортуватись тварини?

2) чи видавалося ветеринарне свідоцтво на транспортування тварин на 11.09.2017 у м. Ківерці, яка кількість тварин мала транспортуватись (якщо мала)?

3) хто здійснює огляд тварин перед транспортуванням з м. Луцька до інших міст?

Запит було надіслано через сервіс dostup.pravda.com.ua на адресу Луцької міської ради, звідки надійшла відповідь про перенаправлення запиту до КП «Ласка».

На день звернення до суду не отримала відповіді від КП «Ласка».

Проте КП у встановлений судом строк подало відзив на позовну заяву.

Аргументи «Ласки» такі:

- ніякої пошти від міськради, в тому числі і вказаного запиту, не отримували;

- КП «Ласка» є розпорядником тільки стосовно інформації щодо використання бюджетних коштів;

- запитувана позивачем інформація не є публічною, а КП «Ласка» не є розпорядником даної інформації;

- опис запитуваної інформації не є чітким та зрозумілим.

Судом встановлено, що Рішенням Луцької міської ради затверджено Програму охорони тваринного світу та регулювання чисельності безпритульних тварин на 2017-2018 роки.  

Розробником, учасником та відповідальним виконавцем програми є КП «Ласка».

Суд погодився з твердженнями представника відповідача про те, що той не отримував запит поштою, проте взяв до уваги докази, що запит Луцька міська рада перенаправила до КП на електронну адресу і наголосив, що згідно з законом, спосіб отримання запиту не має значення.

Також суд критично оцінив твердження комунальників, що КП є розпорядником інформації лише стосовно інформації щодо використання бюджетних коштів.

На додаток суд визнав, що предмет запиту становить суспільний інтерес, а відповідач є суб'єктом господарювання, який володіє інформацією, що становить суспільний інтерес.

«Враховуючи вищенаведені приписи нормативно-правових актів, суд вважає, що відповідачем вказані норми не дотримані, відтак позовні вимоги підлягають до задоволення», - ідеться у рішенні суду.

Судовий збір 704, 80 коп. покладено стягнути за рахунок бюджетних асигнувань Комунального підприємства «Ласка».

Це перша справа, яку виграв переможець конкурсу Коаліції.

Коаліція продовжує конкурсний відбір серед випадків відмови надання публічної інформації або надання неповної чи незадовільної відповіді. 

У результаті конкурсу будуть відібрані 12 справ у регіонах України, яким буде надано юридичну підтримку, а судові збори оскаржувачів покрито за рахунок коштів кампанії.

Якщо ви надсилали запит на доступ до публічної інформації до місцевих рад (комунальних підприємств чи інших розпорядників публічної інформації) і запитували суспільно-важливу інформацію у період із серпня по вересень 2017 року і не отримали задовільної відповіді, то організатори конкурсу пропонують Вам:

- юридичну підтримку для оскарження відповіді розпорядника у суді І інстанції

- сплату  судового збору та виконавчого провадження за рахунок коштів кампанії

- пройти тренінги  «Як висвітлювати судовий процес»  та «Доступ до публічної інформації» 

Для цього потрібно:

Надіслати заявку на Конкурс, долучивши  запит копії вашого запиту та відповідь розпорядника.

Як повідомляв «Доступ до правди» українські громадські організації об'єднали свої зусилля, щоб знизити фінансові перешкоди при поданні судових позовів у справах про доступ до публічної інформації.

Мета меморандуму – зменшення судового зору при поданні судових позовів у справах про доступ до публічної інформації.

Меморандум підписали Інститут масової інформації, Центр UA, Інститут розвитку регіональної преси, Центр демократії та верховенства права, Платформа прав людини, Харківська правозахисна група, Українська Гельсінська спілка з прав людини та Представництво Американської правозахисної організації Freedom House в Україні.

Зараз судовий збір для фізичних осіб складає 640 грн, а для юридичних осіб – 1600 грн. Збільшення розміру судового збору стало суттєвим бар’єром для громадських активістів та журналістів, які намагаються відстояти своє право на публічну інформацію в суді. Ще більше ускладнила це завдання висока вартість відкриття виконавчого примусового провадження у справах про доступ, де боржником/розпорядником є юридична особа (6 400 грн).

Меморандум відкритий до підписання, це можна зробити тут.

 

«Доступ до правди»