Хто заплатив за «5 питань від Президента»?

9 Листопада 2020 13:00

Офіс Президента переадресував запит журналіста Руху «ЧЕСНО» Сергія Огородника про загальнонаціональне опитування «5 питань від Президента» на партію «Слуга народу».

13 жовтня Володимир Зеленський публічно оголосив про ініціативу загальнонаціонального опитування «5 питань від президента», яке мало відбутись у день виборів, 25 жовтня.

Того ж дня журналіст Руху «Чесно» Сергій Огородник через платформу «Доступ до правди» надіслав запит до Офісу Президента України із наступними запитаннями:

1) Нормативно-правовий акт, яким регулюється проведення загальнонаціонального опитування від Офісу президента України 25 жовтня?

2) Документ, в якому визначено, які посадові особи і за яким критерієм формують перелік питань, що виносяться на анонсоване президентом опитування?

3) Документ, в якому визначено джерела фінансування на проведення опитування.

4) Нормативно-правовий акт або інший документ, відповідно до якого планується порядок проведення опитування, підрахунок результатів і їх оприлюднення.

5) Які правові наслідки настануть відповідно до законодавства України в результаті проведення подібного опитування.

Читайте також: Офіс Президента не знає, хто оплатить його опитування в день виборів

«За законом про доступ до публічної інформації, вони мали протягом 5 днів дати відповідь, попросити до 20 днів на відповідь (якщо їм потрібно збирати багато інформації для відповіді) або переадресувати запит іншому розпоряднику інформації. Однак Офіс Президента спершу попросив 20 днів на додаткову підготовку відповіді, а коли двадцять днів закінчилось, ОПУ не придумав нічого кращого, як перекинути мій запит.... на партію Слуга Народу. Зауважу, що жодного обґрунтування керівниця департаменту офісу пані Кільова не навела», - каже Сергій Огородник.

Нагадаємо, відповідно до закону «Про доступ до публічної інформації», у випадку, якщо запит стосується надання великого обсягу інформації або потребує пошуку інформації серед значної кількості даних, розпорядник інформації може продовжити строк розгляду запиту до 20 робочих днів з обґрунтуванням такого продовження.

Водночас, відповідно до ч. 3 ст. 22 ЗУ «Про доступ до публічної інформації», «розпорядник інформації, який не володіє запитуваною інформацією, але якому за статусом або характером діяльності відомо або має бути відомо, хто нею володіє, зобов'язаний направити цей запит належному розпоряднику з одночасним повідомленням про це запитувача. У такому разі відлік строку розгляду запиту на інформацію починається з дня отримання запиту належним розпорядником.

«І тепер у мене виникає питання. Якого дива вони не переадресували запит відразу до партії, як мали би це зробити? Будемо чекати відповіді від партії «Слуга народу»,  однак уже хочемо звернути увагу Омбудсмана Людмили Денісової на необґрунтоване зволікання з відповіддю з боку Офісу президента і таким чином на порушення моїх прав громадянина на доступ до публічної інформації», - додає Сергій Огородник.

«Доступ до правди»