Хто відповідальний за залишених в окупації дітей-сиріт

1 Серпня 2023 00:00

Журналісти «Слідства.Інфо» запитали українські міністерства про дітей-сиріт, які знаходяться в окупації, а також про те, що ці структури роблять і робили для таких дітей.

Понад 19 тисяч українських дітей, серед яких велика частина дітей-сиріт, викрадені росіянами та перебувають або на території Росії, або на окупованій нею території України. При цьому Україна не може ані перевірити, в яких умовах цих дітей утримують, ані встановити їхню точну кількість, бо Росія цю інформацію не надає. 

У Міністерстві соціальної політики не знайшлося часу поговорити з журналістами «Слідства.Інфо», проте посадовці пообіцяли відповісти на письмовий запит. Проте на момент публікації матеріалу в Мінсоцполітики на запит так і не відповіли.

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій та Міністерство освіти і науки України погодилися відповісти лише на письмовий запит журналістів.

Ці міністерства, серед інших, входять до створеного у березні минулого року Координаційного штабу з питань захисту прав дитини в умовах воєнного стану. Його основним завданням, згідно із постановою Кабміну є «координація дій центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування щодо організації евакуації дітей, зокрема дітей з інвалідністю та дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які не досягли 18-річного віку».

У Мінреінтеграції журналістам «Слідства.Інфо» повідомили, що не несуть відповідальності за організацію евакуації дітей.

«За організацію евакуації статусних дітей з небезпечних територій відповідає Міністерство соціальної політики України, Національна соціальна сервісна служба України та відповідні обласні військові адміністрації за місцем розташування закладів інституційного догляду. Отже, за відповідною інформацією слід звертатись до зазначених органів», — йдеться у відповіді на запит журналістів.

У Міністерстві зазначили, що там відповідають за узгодження відповідних маршрутів, коли евакуація відбувається через зони активних бойових дій.

А в Міносвіти кажуть, що до повномасштабного вторгнення готувалися. Ще 15 лютого 2022 року вони зібрали і узагальнили інформацію про кількість місць у спецзакладах, до яких у разі евакуації могли привезти дітей.

Також, як повідомили журналістам «Слідства.Інфо» у Мінреінтеграції, нині згідно із чинним законодавством (оновлене законодавство у цьому питанні затвердили 1 червня 2023 року, — ред.), плани евакуації мають бути розроблені на рівні кожного окремого закладу та на рівні обласних військових адміністрацій.

 

«Доступ до правди»