Хто отримав соціальне житло: персональні дані чи публічна інформація?

18 Грудня 2021 08:04

Активіст Андрій Романенко, ГО «Дій-Краматорськ», звернувся до міської ради із запитом про інформацію про переселенців, які отримали соціальне житло в гуртожитку.  Тобто кому саме міська влада надала пільгову соціальну послугу.

Активіст запитав по кожному отримувачу наступну інформацію:

-          ПІБ

-          Відомості про кількість членів родини (окремо дорослих та дітей)

-          Характеристику житла (кількість кімнат та площа)

-          Умови користування житлом та строк.

У відповіді за підписом заступника міського голови інформацію надали частково, закривши імена та прізвища. Знеособлення аргументували тим, що це персональні дані. Також у відповіді зазначили, що 

Також міська рада наголосила, що житло надано на рік за угодою «найму» з можливістю продовження терміну дії угоди.

Вказали запитувані дані по кількості кімнат, площі, а також по наймачах 17 квартир, однак знесоблено, без прізвищ, імен та по батькові, посилавшись на відсутність дозволу з боку цих людей поширювати їхні персональні дані.

Андрій Романенко вважає таку відповідь порушенням законодавства про доступ до публічної інформації.

«Відповідно до ЗУ «Про житловий фонд соціального призначення» внутрішньо переміщені особи є одними з отримувачами соціального житла. Відповідно до цього Закону «Списки громадян для отримання соціального житла в порядку загальної черги, першочергово або позачергово розміщуються окремо та підлягають оприлюдненню». Крім того, є частина 5 статті 6 ЗУ «Про доступ до публічної інформації» яка прямо вказує, що не може бути обмежено доступ до інформації про володіння, користування чи розпорядження комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб, які отримали ці кошти або майно. А мова йде саме про муніципальне майно», аргументує свою позицію Андрій Романенко.

Він готує позов для оскарження цієї відповіді в суді. 

«Доступ до правди»