Хто отримав компенсацію за зруйноване житло – публічна інформація?

4 Жовтня 2023 00:00

Чи публічна інформація про прізвища, імена та по батькові отримувачів компенсацій за пошкоджене житло, під час онлайн-зустрічі, організованої ГО «Платформа прав людини», розповів медіаюрист Євген Воробйов.

Один із слухачів зустрічі поцікавився, наскільки законно в рішеннях міської ради приховувати інформацію щодо прізвище, імен та по батькові отримувачів компенсації за пошкоджене житло.

При цьому зауважив,  що компенсації часто фінансуються з міжнародної допомоги, а не з державного бюджету ( і це часто є аргументом у відмовах надання інформації).

Поцікавився також і тим, чи зобов'язані надавати також дану інформацію такі розпорядники коштів як Міністерство фінансів та Мінвідновлення.

Медіаюрист Євген Воробйов пояснює, що це питання дуже чітко врегульоване законом «Про доступ до публічної інформації», і, мовляв, під дію цього закону підпадають усі розпорядники інформації – як міністерства, так і органи місцевого самоврядування.

Юрист радить у ситуаціях, коли відмовляють у наданні подібної інформації, апелювати до ч.5 ст. 6 закону «Про доступ до публічної інформації». Ця частина передбачає, що «не може бути обмежено доступ до інформації про володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно».

Кошти міжнародної допомоги, призначені для компенсації за зруйноване та пошкоджене під час війни майно, і якими розпоряджається центральна та місцева влада, також підпадають під регулювання цього пункту закону.

Винятками може стати лише інформація, передбачена частиною другою статті 23 Закону України «Про основи національного спротиву», тобто приховувати можуть лише дані про «видатки на здійснення та забезпечення заходів з організації, підготовки, підтримання та ведення руху опору належать до таємних видатків Державного бюджету України, які виділяються Міністерству оборони України окремим напрямом на утримання Сил спеціальних операцій Збройних Сил України».

Але компенсації на житло – це не про національний спротив, тому ці дані мають бути відкритими, зауважує Євген Воробйов. І радить у випадку відмови розпорядників надати інформацію на запит звертатись до Омбудсмена і до суду.

«Доступ до правди»

 

Публікація створена в межах проєкту «Свобода слова під час війни у питаннях і відповідях» за підтримки Freedom House Ukraine. Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково збігається з позицією Freedom House Ukraine.