«Хмельницьктеплокомуненерго» не хоче повідомляти обсяги виробленого тепла: чому це незаконно

19 Листопада 2021 10:24

Тема роботи теплопостачальних підприємств стала особливо актуальною з початком опалювального сезону. Тож журналіст хмельницького видання vsim.ua Дмитро Кардаш вирішив взнати, скільки теплової енергії виробляють хмельницькі теплопостачальні підприємства за попередній місяць.

Цікаво, що рівень «таємності» цієї інформації два підприємства оцінили по-різному.

Директор «Південно-Західних тепломереж» Павло Возборський у коментарі журналісту vsim.ua одразу надав відповідь і розповів, що підприємство виробило 10 001 гігакалорію тепла, в тому числі:

для опалення — 6 665 гігакалорій

для виробництва гарячої води — 3 336 гігакалорій.

Тим часом із «Хмельницьктеплокомуненерго» все виявилося значно складніше: отримати коментар журналіст не зміг ні за номером телефону, бо вони не працювали, ні через пресслужбу міськради, ні від заступниці директора «Хмельницьктеплокомуненерго» Світлани Остап'юк.

Спершу вона сказала, що дані по обсягах виробництва формуються, а згодом відмовилася їх надавати, попросивши написати запит. Журналіст vsim.ua його підготував і надіслав.

Просив наступне: «Прошу надати публічну інформацію, яка перебуває в розпорядженні Хмельницької міської ради, щодо обсягу виробництва теплової енергії комунальним підприємством «Хмельницьктеплокомуненерго» за жовтень 2021 року, а саме:

       сумарний обсяг виробництва (у гігакалоріях)

       обсяг виробництва за опаленням (у гігакалоріях)

       обсяг виробництва за гарячою водою (у гігакалоріях)»

Додав і відповідних аргументувань щодо статусу публічності інформації «Звертаємо Вашу увагу, що відповідно до частини 5 статті 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації» не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно».

Однак у відповіді за підписом директора «Хмельницьктеплокомуненерго» Володимира Скалія, в наданні інформації відмовили, пославшись на пп. 4 пункту 1 статті 13 закону «Про доступ до публічної інформації»: підприємство має надавати інформацію щодо умов постачання товарів, послуг та цін на них, а от відомості щодо обсягів виробництва енергії до таких не належать.

Інше трактування тих само норм має юрист громадської інформації «Інститут масової інформації» Алі Сафаров, який пояснює, чому така відмова неправомірна.

Медіаюрист наголошує на позиції КП на ринку, бо ж МКП «Хмельницьктеплокомуненерго» «є суб'єктом господарювання, який займає монопольне становище на ринку надання послуг з централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води в межах власних діючих мереж».

«Таким чином основним видом діяльності підприємства є саме надання послуг з опалення і постачання гарячої води. Відповідно до положень Цивільного кодексу України та Господарського кодексу України обсяг наданих послуг є однією з умов договору. Виходячи з цього, запит стосовно інформації про обсяг виробленої енергії, зокрема для опалення та гарячої води, є запитом  щодо умов постачання товарів, послуг та цін на них», – пояснює причини неправомірності відмови Алі Сафаров.

Запитайте й ви у своїх містах про роботу теплопостачальних компаній – як формують тарифи, скільки виробляють енергії, про модернізацію мереж. Ви ж хочете знати, чи буде тепло вам цієї зими і чи зможе компанія це забезпечити – тому не соромтесь, запитуйте.

 

«Доступ до правди»