Хмельницьке ЖАР.info позивається до тролейбусного управління Чернівців

8 Лютого 2024 00:00

Чернівецький окружний адміністративний суд прийняв позовну заяву хмельницької редакції ЖАР.INFO до розгляду та відкрив провадження в справі. 

Редакція звернулася до комунального підприємства "Чернівецьке тролейбусне управління” із запитом з проханням надати сканкопії документів щодо впровадження в місті автоматизованої системи обліку оплати. У відповідь підприємство надало загальнодоступні посилання, запитувані ж документи розпорядник не надав.

Про це стало відомо із судового рішення, що оприлюднено в Єдиному державному реєстрі судових рішень. 

20 жовтня 2023 року редакція ЖАР.INFO надіслала до комунального підприємства "Чернівецьке тролейбусне управління" запит про надання публічної інформації. У ньому прохала надати сканкопію документа(-тів), де міститься інформація про суми витрат та інформація про програмне забезпечення, сканкопії документів на придбання технічних приладів (валідаторів, терміналів (РРО) чи інших зчитувальних засобів), що були закуплені під час впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду.

У відповідь редакція отримала листа з повідомленням, що інформація, яку вона прохала надати, є загальнодоступною і розміщена на вебресурсі Prozorro та вебресурсі комунального підприємства, а також у ній було надано посилання на ці ресурси. Копій же документів розпорядник не надав.

"Відповідно до ч. 2 ст. 22 Закону України "Про доступ до публічної інформації", відповідь розпорядника інформації про те, що інформація може бути одержана запитувачем із загальнодоступних джерел, або відповідь не по суті запиту вважається неправомірною відмовою в наданні інформації", – пояснює адвокатка та керівниця юридичного напряму Інституту розвитку регіональної преси Оксана Максименюк, яка допомагала редакції з підготовкою позовної заяви.

18 грудня 2023 року Чернівецький окружний адміністративний суд прийняв позовну заяву редакції до розгляду та відкрив провадження в справі, що розглядатиметься суддею Кушнір В. О. одноособово за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні). 

На кінець січня 2024 року рішення в цій справі не ухвалено. В самому суді редакції повідомили, що в них велике навантаження і справи розглядаються в порядку черги.