Хмельницьке медіа отримало запитувану інформацію після оскарження до омбудсмена

11 Грудня 2023 00:00

Чорноострівська селищна рада (Хмельницька область) надала виданню ЖАР.INFO інформацію про розподіл грошової допомоги мешканцям села Грузевиця, які постраждали від ворожої атаки 13 травня 2023 року, після оскарження до уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Про це повідомляє ІМІ з посиланням на журналістів видання.

«Ми ще влітку збирали інформацію для проєкту про допомогу мешканцям цього постраждалого населеного пункту. Матеріал нам вдалося випустити, однак не змогли змиритися з тим, що нам не надали інформацію. Ми оскаржили ненадання інформації. Спочатку Чорноострівська селищна рада знову відмовилася надати інформацію. Однак через декілька днів прийшла відповідь з детальним списком осіб та розміром грошової допомоги, яка була надана як допомога», – розповіла журналістка ЖАР.INFO Альона Береза.

Редакція загалом оскаржувала дії Хмельницької обласної адміністрації, яка в серпні у відповідь на запит зазначила, що запитувана інформація в запиті в частині ПІБ мешканців Грузевиці є інформацією з обмеженим доступом. Проте наприкінці жовтня, після надсилання скарги, позиція адміністрації дещо змінилась. У відповіді Хмельницька ОВА зазначила, що в них відсутня запитувана інформація щодо даних мешканців села Грузевиця, які постраждали від атаки РФ 13.05.2023 та отримували допомогу, а відповідний сектор адміністрації лише узагальнював інформацію, яку отримував від інших розпорядників.

Скаргу журналістів розглядали на регіональному рівні. В офіційній відповіді представництва омбудсмана було зазначено, що запит обласна адміністрація розглянула повторно і що там вказано підставу відмови в наданні інформації. 

Разом з тим ОВА у відповіді зазначила, що переспрямувала запит редакції належним розпорядникам інформації, зокрема Чорноострівській селищній територіальній громаді, яка володіла цією інформацією. 

Спочатку Чорноострівська селищна територіальна громада знову відмовилася надавати інформацію. Однак за декілька днів редакція отримала відповідь від неї з переліком мешканців села Грузевиця та наданою їм грошовою допомогою. 

Саме факт переспрямування документів у цій ситуації, на думку редакції, відіграв важливе значення, і розпорядник, який володів інформацією, все ж таки вирішив її надати журналістам.

«Доступ до правди»