Хмельницьке медіа буде судитись з Верховною Радою через відмову у доступі

28 Березня 2024 00:00

Хмельницьке медіа ЖАР.INFO від імені журналістки Альони Берези подало 20 березня судовий позов проти Апарату Верховної Ради України через відмову надати публічну інформацію на запит щодо закордонних відряджень народних депутатів, що представляють Хмельниччину. 

Про це повідомляється на сайті видання.

Як зазначила редакція, Береза декілька разів надсилала відповідні запити до Апарату ВР – 28 листопада 2023 року, 10 січня та 7 лютого 2024 року.

Перший запит, який журналістка надсилала лише з електронної пошти, розпорядник узагалі проігнорував. Два наступні, які журналістка надсилала електронною поштою та через власний кабінет на офіційному сайті ВР, апарат розглянув та не надав запитуваної інформації, обґрунтовуючи це тим, що документ, який містить запитувану інформацію, в них не створюється.

«Документ, який містив би запитувану Вами інформацію, в Апараті Верховної Ради України не створюється та не знаходиться у його володінні, а може бути отриманий лише шляхом узагальнення та аналітичної обробки даних. Відповідно ж до підпункту 3 пункту 2 розпорядження Голови Верховної Ради України від 11 травня 2011 року № 393 «Апарат Верховної Ради України не є розпорядником інформації за запитами на інформацію щодо інформації… яка може бути отримана шляхом узагальнення, аналітичної обробки даних або потребує створення в інший спосіб», – йдеться у відповіді апарату.

Не погоджуючись із таким рішенням розпорядника, редакція вирішила подати позов до Хмельницького окружного адміністративного суду. У позові медіа просить визнати відповідь Апарату ВРУ протиправною, зобов’язати розпорядника надати інформацію на запит і витребувати згадане вище розпорядження голови ВРУ.

«Верховна Рада України вважає інформацію про звіти нардепів такою, яка не є публічною, оскільки вона потребує додаткового аналізу, разом з тим ми так не вважаємо, тому просимо суд захистити наші права та поновити їх», – пояснює подання судового позову юрист громадської організації «Платформа прав людини» Євген Воробйов, який у цій справі допомагає редакції. 

Хмельницький окружний адміністративний суд відкрив провадження 21 березня і розглядатиме справу за правилами спрощеного позовного провадження. Також суд вирішив витребувати в Апарату ВР матеріали розгляду запиту на отримання інформації від 7 лютого 2024 року.

 

«Доступ до правди»