Харківський суд сказав, що міськрада мала надати на запит дипломи мера та секретаря

26 Жовтня 2017 12:20

Дзержинський районний суд Харкова визнав винним заступника керуючого справами виконавчого комітету начальника служби з персоналу Харківської міської ради у ненаданні публічної інформації. Про це йдеться у постанові суду.

Запитувач звернувся до Харківської міської ради із запитом, в якому просив надати копії дипломів про вищу освіту міського голови та секретаря міської ради.

У відповіді розпорядник повідомив про неможливість надання копій дипломів, оскільки ця інформація належить до конфіденційної.

«Лист заступника керуючого справами виконавчого комітету начальника Служби персоналу міської ради не містить обґрунтування обмеження доступу до запитуваних документів відповідно до ч.2 ст.6 Закону України «Про доступ до публічної інформації», що свідчить про необґрунтоване віднесення інформації до інформації з обмеженим доступом», - йдеться у постанові суду.

У постанові також зазначено, що при визначенні суспільного інтересу слід враховувати, що заявник запитував документи про вищу освіту двох головних посадових осіб органу місцевого самоврядування.

Зважаючи на те, що голова та секретар ради визначають спрямованість виконавчо-розпорядчої діяльності ради, відомості про них, в тому числі копії дипломів про освіту, становлять суспільний інтерес для територіальної громади, інтереси якої вони представляють.

Моніторинг офіційного сайту міської ради засвідчив, що інформація про освіту міського голови була оприлюднена міською радою в розділі Міський голова Біографія.

При цьому, відповідно до ч.3 ст.6 Закону України «Про доступ до публічної інформації» інформація з обмеженим доступом має надаватися розпорядником інформації, якщо він правомірно оприлюднив її раніше.

«За таких обставин суд вважає, що вина у вчиненні адміністративного правопорушення доказана, а виходячи з приведених доказів, суд вбачає подію та склад адміністративного правопорушення, передбаченого ч.2 ст.212-3 КУпАП, у зв’язку із порушенням Закону України «Про доступ до публічної інформації», а саме необґрунтоване віднесення інформації до інформації з обмеженим доступом», - зазначив суд.

«Доступ до правди» писав про те, чому копія диплому державного службовця є публічною інформацію.

 

«Доступ до правди»