Харківський метрополітен не назвав кількість перевезених пасажирів, мотивуючи це відсутністю дозволу від ОВА

29 Січня 2024 00:00

У харківській підземці не змогли надати інформацію щодо кількості перевезених пасажирів у 2023 році посилаючись на відсутність дозволу на це від військової адміністрації та СБУ, повідомляє КП «Харківський метрополітен» у відповіді на запит Ґвара Медіа.

З 24 травня 2022 року метрополітен та інші види транспорту в Харкові відновили перевезення, яке є безоплатним для пасажирів.

 «Інформація про облік та кількість перевезених пасажирів лініями метрополітену у період повномасштабного військового вторгнення не може розголошуватись без дозволу військової адміністрації та Служби безпеки України, оскільки метрополітен відноситься до об’єкта укриття», – йдеться у відповіді від метрополітену.

У КП додають, що функція укриття населення в особливий період відноситься до функцій органів, уповноважених на це державою. Розголошення інформації може завдати шкоди як особам, які використовують станції метрополітену в якості укриття, так і інтересам міста і держави в цілому.

Ґвара вже звернулася з запитом до Харківської ОВА щодо дозволу розголошення кількості перевезених пасажирів у харківській підземці.

Зазначимо, що у 2022 році міський транспорт перевіз близько 113 мільйонів пасажирів (автобуси перевезли 13,8 млн осіб, наземний електротранспорт – 46,1 млн, а харківським метро скористалися 52,9 млн пасажирів). І цю інформацію публікувала Харківська міська рада, проте у відповідях на запит Ґвара Медіа так і не вдалося отримати інформацію щодо методології підрахунку пасажирів.

Безоплатний проїзд комунальним транспортом цьогоріч у Харкові коштує місцевому бюджету 1,2 млрд грн. У цій сумі передбачається забезпечення безкоштовного проїзду в метро, трамваях, тролейбусах і автобусах.

«Доступ до правди»