Канцелярія Полтавської міськради вимагає вказувати у запитах відділи виконкому. Юрист: це неправомірно

9 Грудня 2016 11:44

Канцелярія Полтавської міської ради вимагає від запитувачів вказувати структурні підрозділи виконкому, на які вона має розписати запит.

«Звертаємо Вашу увагу на те, що в п. 1 ст. 19 "Оформлення запитів на інформацію" Закону України "Про доступ до публічної інформації" визначено: запит на інформацію – це прохання особи до розпорядника інформації надати публічну інформацію, що знаходиться у його володінні. Тому, для відповідного розгляду Ваших запитів на доступ до публічної інформації, які надійшли на офіційну електронну адресу Полтавської міської ради, Вам потрібно визначитися та вказати в своєму запиті, до якого саме розпорядника інформації Ви бажаєте звернутися», – ідеться у відповіді на запити користувачів «Доступу до правди».

Як правило, після того як запитувачі вказували конкретні відділи виконкому, вони отримували відповіді на запити.

Проте розпорядник не має права вимагати від запитувача назву відділу, у якому перебуває та чи інша інформація, коментує медіа-юрист Людмила Панкратова, Інститут розвитку регіональної преси. Адже громадянин не зобов’язаний знати структуру того чи іншого органу державної влади чи місцевого самоврядування для того, щоб отримувати публічну інформацію. Натомість це прямий обов’язок канцелярії – знати сферу відповідальності того чи іншого відділу, управління, департаменту.

«Одним з головних  принципів закону “Про доступ до публічної інформації є максимальне спрощення процедури подання запитів. Для цього законом передбачено достатньо механізмів, зокрема: подання запиту у довільній формі, поштою, електронною поштою, факсом або телефоном на вибір запитувача; якщо запитувач не знає, як точно називається документ або які його реквізити, він може не вказувати цього; так само і щодо розпорядників - людина може точно не знати, у кого з розпорядників така інформація знаходиться. Для цієї ситуації передбачений окремий механізм, описаний у ч.3 ст. 22 закону “Про доступ…”, який передбачає, що у тому випадку, якщо розпорядник не володіє інформацією, але йому відомо, або має бути відомо, хто з розпорядників володіє такою інформацію, він  зобов'язаний направити цей запит належному розпоряднику з одночасним повідомленням про це запитувача», – стверджує юрист.

У даному разі запитувач може оскаржити дії канцелярії, написавши скаргу до голови Полтавської міськради або до Уповноваженого з прав людини.

Запити до Полтавської міськради можна переглянути тут:

https://dostup.pravda.com.ua/request/kartodrom_ltava#incoming-24765
https://dostup.pravda.com.ua/request/pamiatnik_shviedam_vid_spivvitch#incoming-24768

 

«Доступ до правди»

На фото - Людмила Панкратова