Із СІЗО журналіста Юсуфа Інана передали СБУ – відповідь на запит

21 Вересня 2018 10:08

Громадянин Туреччини, журналіст Юсуф Інан прибув до Миколаївського слідчого ізолятора 13 липня 2018 року. Через два дні СІЗО передало його управлінню Служби безпеки України в Миколаївській області.

Про це йдеться у відповіді виконуючого обов’язки начальника Державної установи «Миколаївський слідчий ізолятор», підполковника внутрішньої служби Сергія Шамшурина запит «Детектора медіа».

Зокрема «Детектор медіа» цікавився, коли журналіста було доставлено до СІЗО, на підставі якого документу; скільки днів він там перебував, коли вибув та яким органам був переданий. Також «Детектор медіа» спитав про документ, на підставі якого журналіста Юсуфа Інана було видано зі слідчого ізолятора.

У відповіді СІЗО повідомляється, що до них журналіст потрапив на підставі «ухвали Заводського райсуду Миколаєва від 13 липня 2018 року про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою не більше 12 місяців, (екстрадиційний арешт), починаючи з 12 липня 2018 року».

Також повідомляється, що журналіст перебував у СІЗО два дні (в період з 13 по 15 липня), після чого був переданий УСБУ в Миколаївській області.

«15.07.2018  Інан Юсуф вибув із ДУ "Миколаїський слідчий ізолятор" на підставі постанови Генеральної прокуратури України вд 13.07.2018 про видачу (екстрадицію)», – йдеться у відповіді.

У СІЗО повідомляють, що у них відсутня інформація про місцезнаходження журналіста.

Нагадаємо, у коментарі «Детектору медіа» адвокатка журналіста Інна Кузьміних наголошувала, що строк оскарження постанови про екстрадицію складає 10 днів і її підзахисному не була надана така можливість, його відразу відправили до Туреччини. По суті, каже вона, журналіста викрали.

«Інану не дали можливості реалізувати своє право на захист і оскаржити оскаржити постанову про екстрадицію, оскільки вказану постанову йому було вручено і відразу відправлено із СІЗО в невідомому поки що напрямку», – розказала вона.

Також, за словами адвокатки, розгляд апеляції на екстрадиційний арешт пана Інана постійно переноситься.

1 серпня в Апеляційному суді Миколаївської області мав відбутися розгляд апеляційної скарги на ухвалу слідчого судді про екстрадиційний арешт відносно турецького журналіста Юсуфа Інана.  Засідання перенесли, позаяк, за словами адвоката, прокуратура не змогла пояснити, де наразі перебуває Юсуф Інан. 4 серпня суд знову перенесли з тієї ж причини. 13 серпня засідання перенесли через відсутність складу суду. Однак це засідання знову відклали. Суд вирішив зробити запит Туреччині для уточнення місцеперебування журналіста.