Іспанія приєдналась до Конвенції Тромсо

29 Листопада 2021 08:47

Іспанія стала 19 країною, яка приєдналась до Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів, задекларувавши намір ратифікувати її вже в цьому році.

23 листопада 2021 року представник Іспанії в Раді Європи Мануель Монтоббіо підписав Конвенцію Тромсо в присутності помічника Генерального секретаря Бьорна Берге.

Наступним кроком має стати ратифікація Конвенції урядом Іспанії. Це вимагатиме реформування Закону Іспанії про прозорість 2013 року.

Уряд Іспанії пообіцяв ратифікувати Конвенцію до 31 грудня 2021 року. Однак європейські аналітики з організації Access Info впевнені, що це надто амбітний намір і максимум, чого варто очікувати, це ратифікацію протягом 2022 року.

Конвенція Тромсо є першою в світі угодою про доступ до інформації, яка має обов’язкову силу, і набула чинності 1 грудня 2020 року. Її ратифікували 11 країн, у тому числі Боснія і Герцеговина, Естонія, Фінляндія, Угорщина, Литва, Чорногорія, Норвегія, Республіка Молдова, Швеція та Україна. Останньою ратифікувала угоду Ісландія 10 лютого 2021 року. Ще вісім країн, включно з Іспанією, підписали конвенцію, але ще не ратифікували її.

Нагадаємо, Україна підписала Конвенцію Ради Європи про доступ до офіційних документів у квітні 2018 року. 17 січня Рада з питань свободи слова та захисту журналістів при Президентові України підтримала ратифікацію Тромської конвенції. Парламент проголосував за ратифікацію 20 травня 2020 року. Україна стала десятою країною, необхідною для набрання Конвенцією чинності.

«Доступ до правди»