Інтрига в Івано-Франківську: на що витратили мільйон гривень з міського бюджету

12 Жовтня 2021 08:24

Куди пішов мільйон з міського бюджету: на підтримку транспортного підприємства чи на організацію локального фестивалю?

Це намагалися з'ясувати журналісти видання «Досьє ІФ» , проте знайти правду поки не вдалось.

У Івано-Франківську працює акціонерне товариство «Івано-Франківський локомотиворемонтний завод». Напередодні 30-ї річниці Дня Незалежності України воно мало провести великий локальний фестиваль «ЛРЗ-фест».

Журналістів зацікавило, за які кошти завод планує це зробити, оскільки не секрет, що підприємство переживає фінансові труднощі, а фестиваль потребує витрат, ще й чималих.

Щоб отримати відповіді на свої запитання – надіслали запит до виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради.

У запиті поцікавилися:

  •  Скільки коштів виділено на цей захід Івано-Франківським локомотиворемонтним заводом?
  • Чи отримав або отримає Івано-Франківський локомотиворемонтний завод орендну плату, відшкодування комунальних платежів та інших витрат на проведення заходу?

Запит надіслали 3 серпня, а вже 5 серпня Івано-Франківська міська рада ухвалила рішення про надання майже мільйона гривень безповоротної фінансової допомоги «Івано-Франківському локомотиворемонтному заводу».

Цікаво, що це рішення ухвалили за 17 днів до проведення ЛРЗ-ФЕСТУ. І одразу у наступних своїх рішеннях  виконком дає керівництву ЛРЗ низку завдань щодо підготовки фестивалю, наприклад, у рішеннях N1166 та N1165.

Виконком не відповідає на запит, тож журналісти вирішують запитати про те ж саме ЛРЗ, який отримав мільйон бюджетних грошей. Однак Локомотиворемонтний завод повідомив про відмову у задоволенні запиту щодо видатків на проведення фестивалю, посилаючись на ст. 13 Закону України «Про доступ до публічної інформації»: мовляв, ми не розпорядник публічної інформації.

Водночас фест відбувся, у Привокзальному сквері міста з’явилась нова цікава атракція для мешканців і гостей міста — локомотив. Зі слів директора ЛРЗ Руслана Терешка, що це подарунок для міста. Міськрада заявила, що грошей на цю локацію з міського бюджету не витрачали.

Тож інтрига зберігається: на які потреби було спрямовано більше мільйона гривень для локомотиворемонтного заводу? Погодьтеся, у громадян є всі підстави підозрювати, що на фестиваль.
Друге питання: чи справді варто виділяти кошти міського бюджету підприємству, яке
 заявляє про свою прибутковість? Чи це просто лазівка, аби руками заводу витратити бюджетні кошти на ефектний фестиваль?

І третє питання: чи коректно говорити про «подарунки місту» після отримання мільйону з міського бюджету, який би можна було витратити не на забави?
І ще одне: чому громаду міста, яка є власником заводу, не інформують про стан справ на підприємстві та його видатки, а завод взагалі вводить в оману запитувачів, називаючи себе не розпорядником публічної інформації?
 

 Адже Закон «Про доступ до публічної інформації» говорить прямо: 

«Не може бути обмежено доступ до інформації про складання, розгляд і затвердження бюджетів, кошторисів розпорядників бюджетних коштів та плани використання бюджетних коштів одержувачів бюджетних коштів, а також їх виконання за розписами, бюджетними програмами та видатками (крім таємних видатків відповідно до статті 31 Бюджетного кодексу України), взяття розпорядниками та одержувачами бюджетних коштів бюджетних зобов’язань або здійснення розпорядження бюджетними коштами у будь-який інший спосіб, планування, формування, здійснення та виконання закупівлі товарів, робіт і послуг за бюджетні кошти, у тому числі оборонних закупівель (крім випадків, якщо окрема інформація про закупівлі товарів, робіт і послуг становить державну таємницю відповідно до Закону України "Про державну таємницю"), володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно».

«Доступ до правди»