Інтернатура-2020: як Мінздоров’я порушує право на доступ до публічної інформації

7 Лютого 2020 10:20

Студентка Івано-Франківського національного медичного університету Марія Ковалюк звернулася в Міністерство охорони здоров’я України з проханням надати інформацію про наявність вакантних місць для працевлаштування випускників вишів. Однак запит перенаправили спочатку обласним управлінням охорони здоров'я, а згодом медичним установам для надання відповідей по суті. За перебігом подій можна слідкувати на платформі «Доступ до правди».

«У 2020 році я закінчую Івано-Франківський національний медичний університет. Я студентка бюджетної форми навчання. Прошу надати інформацію про наявність вакантних місць для працевлаштування випускників вищих медичних навчальних закладів III-IV рівня акредитації у м. Івано-Франківськ та Івано-Франківській області станом на 23 грудня 2019 року. Прошу надати інформацію у вигляді таблиці із зазначенням організації, кількості місць і спеціальності.

Також, щодо наявності вакантних місць для працевлаштування випускників вищих медичних навчальних закладів III-IV рівня акредитації в Рівному, Києві, Львові, Чернівцях, Дніпрі, Харкові, Тернополі, Хмельницькому, Житомирі, Ужгороді, Миколаєві, Сумах, Черкасах, Кривому Розі, Одесі, Херсоні, Запоріжжі, Луцьку, Вінниці, Полтаві», – йдеться у запиті.

Як бачимо, запитувачка просила надати інформацію у вигляді таблиць із зазначенням організації, кількості вакантних місць і спеціальності. Натомість зараз їй надходять відповіді з кожної окремої установи, оскільки МОЗ нібито не володіє цією інформацією й не може зібрати її докупи.

Адвокатеса, медіа-юристка громадської організації «Платформа прав людини» Людмила Опришко наголошує, що цей запит вкотре актуалізував питання про ефективність витрачання державних коштів на навчання лікарів, яке вже піднімалось раніше.

«Він наглядно демонструє, що в нашій країні існує системна проблема, пов'язана із відсутністю у державних органів, які опікуються медициною, інформації про те, де може завершити навчання (пройти інтернатуру) випускник медичного вишу. Як ми можемо переконатись, запит було перенаправлено спочатку обласним управлінням охорони здоров'я для підготовки відповіді, а пізніше – медичним установам, які мали надати відповідь по суті. Це створило відповідний ланцюг розпорядників, які повинні надати відповіді на запити і суттєво ускладнило отримання необхідних відомостей. Недоліком описаної ситуації є те, що строк отримання відповіді суттєво збільшився, навіть у разі відсутності порушень з боку розпорядників. Утім, позитив у тому, що низка київських медустанов вчасно надала відповіді по суті і деякі з них містять відомості про наявні вакансії», наголосила медіа-юристка.

Вона також констатувала наявність порушень строків розгляду запиту з боку інших розпорядників інформації.

«Обласні управління охорони здоров'я (крім київського) не повідомили запитувачку про направлення запиту до медичних установ – належних розпорядниківцієї публічної інформації. І самі не надали відповіді на запит, хоча мали це зробити впрдовж 5 робочих днів. Отже, право на доступ до публічної інформації запитувачки в цій частині було порушено. Вона має право оскаржити такі неправомірні дії до міністерства охорони здоров'я України чи до суду. Можливе також звернення із відповідною скаргою до офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини», підсумувала Людмила Опришко.

Нагадаємо, в Україні з серпня 2019 року відбувається громадське обговорення проєкту наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Положення про інтернатуру». Зміни можуть торкнутися з-поміж іншого й умов розподілу. Так, сьогодні студенти-медики, які навчаються на бюджеті, в більшості випадків направляються за розподілом від вишів, в той час як контрактники нібито можуть вільно обирати будь-який медичний заклад для проходження лікарської практики.

У МОЗ наголошують, що така система розподілу збільшує корупційні ризики (щоб потрапити в кращу лікарню для проходження інтернатури, доводилось платити). Тож, за проєктом наказу, розподіл в інтернатуру має здійснюватися закладом вищої освіти за електронним реєстром із результатами Єдиного державного кваліфікаційного іспиту. На розподіл не впливатиме форма навчання студентів.

За проєктом наказу також визначаються і бази для проходження лікарської практики — тільки ті заклади охорони здоров’я, які відповідатимуть затвердженим МОЗ вимогам (мають потужну матеріально-технічну базу, достатній пацієнтопотік, створюють умови для максимального доступу інтерна до пацієнтів). Ці заклади надаватимуть закладам вищої освіти перелік вакантних посад для проходження інтернатури. Далі виш має внести їх до електронної бази, з якої кожен випускник у своєму електронному кабінеті самостійно обере 5 програм підготовки в порядку пріоритетів. Електронна система автоматично здійснить розподіл відповідно до рейтингового балу та визначених пріоритетів і випускник отримає повідомлення із направленням на проходження інтернатури за однією з вибраних програм.

Нові правила зарахування на інтернатуру також неодноразово ставали предметом цікавості користувачів платформи «Доступ до правди». Так, запитувачка звернулася до МОЗ із вимогою надати інформацію щодо того, чи був підписаний наказ «Про затвердження Положення про інтернатуру», чи затверджене вже саме Положення, а також «чи встановлено що вимоги Положення, затвердженого пунктом 1 цього наказу, поширюються на осіб, які вступають в інтернатуру з 2020 року». Запит був надісланий 22 січня, проте в міністерстві досі на нього не відповіли.

 «Доступ до правди»