Ініціатива #насудзадоступ уже роздала 12 тисяч гривень на підтримку позовів за доступ до інформації

6 Червня 2018 09:25

Ініціатива #насудзадоступ роздала понад 12 тисяч гривень для підтримки 16 судових позовів. У рамках краудфандингової ініціативи журналісти та активісти можуть отримати компенсацію судового збору за позов з приводу доступу до публічної інформації, а також безкоштовну юридичну допомогу – і для складання позову, і для представництва в суді. Про це йшлося під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі, де було презентовано новий розділ платформи «Доступ до правди» – краудфандингову платформу #насудзадоступ.

Подати заявку на отримання компенсації або ж стати благодійником можна, заповнивши заявку на сайті «Доступ до правди» у розділі #насудзадоступ. Також на сайті можна знайти детальну інформацію про усі справи, які уже дістали підтримку.

ВІДЕО

«Раніше для журналістів  позов у суд був підйомний – судовий збір складав близько 70-80 гривень. Зараз судовий збір складає більше 700 гривень і ці кошти, особливо для регіонального журналіста, знайти дуже важко. Тому ми вирішили, зробити платформу, де можна подати заявку на отримання компенсації судового збору і стати благодійником», – розповіла Надія Бабинська (Вірна), ініціаторка кампанії #насудзадоступ.

Ініціатива допомагатиме журналістам і активістам до часу зниження судового збору на рівні законодавства.

«Законопроект про зниження судового збору уже внесли на розгляд, але це відбудеться не одразу. А цей проект допомагає вирішувати нагальні питання доступу уже зараз», – зазначила Леся Ганжа, головна редакторка сайту «Доступ до правди».

Проблеми починаються на рівні законодавства, а потім тягнуть за собою системні проблеми на практиці при реалізації цих прав.

«На даний момент викликів і проблем у сфері доступу до інформації набагато більше, ніж організацій і людей, які у цій сфері працюють. Тому будь-які об’єднання, коаліції і спільна робота у цьому напрямку дає значний ефект», – додав юрист Олександр Бурмагін, виконавчий директор ГО «Платформа прав людини», яка регулярно надає юридичну підтримку у рамках ініціативи #насудзадоступ.

Також учасники нагадали, що сайт «Доступ до правди» від листопада 2017-го року існує як волонтерська інціатива, оскільки у донорських організацій після ухвалення Закону України  «Про доступ до публічної інформації» з’явилася ілюзія буцімто з доступом в Україні все добре.

«Проте реально практика доступу в Україні надзвичайно далека від демократичних ідеалів. І це стосується не тільки сплати судового збору, а й правосуддя, яке часто стає не на бік закону, а на бік авторитетних розпорядників, або виконавчої служби, яка є просто безсилою виконати рішення суду, якщо воно стосується силових органів, наприклад, МВС. Тож зараз боротьба за доступ тільки починається, і єдина реальна підтримка для неї – краудфандинг, оскільки всі донори умили руки», – констатувала Леся Ганжа, 

У брифінгу також взял участь Тарас Боросовський з Житомира та Микита Андрєєв з Харкова, які виграли суди по доступу завдяки юридичній та фінансовій підтримці #насудзадоступ.