Інформація про запити банків з «російським слідом» щодо українських підприємців та компанії має суспільний інтерес - рішення суду

27 Лютого 2024 00:00

Суд ухвалив рішення надати спільноті OpenUp: за все відкрите інформацію про те, як українські банки з «російським слідом» затребують дані про українських підприємців та компанії.

«Сьогодні ДП «Національні інформаційні системи» виконало рішення Івано-Франківського адмінсуду у справі № 300/3570/23 і надіслало мені інформацію - кількість запитів АПІ конкретних банків конкретних банків до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (далі ЄДР), здійснених у 2022 році», - пояснює юристка Фундації DEJURE Христина Буртник, яка вела цю справу у суді.

За словами експерки, ця історія почалась ще після повномасштабного вторгнення, коли держава прикрила доступ до багатьох своїх ресурсів і реєстрів. Серед них і Єдиний державний реєстр.

«Здавалося б, що це логічний крок, бо в нас війна. Але водночас, держава (в особі свого державного підприємства) на платній основі за договорами спокійно надавала через АПІ будь-яку інформацію із ЄДР кільком банкам із російським шлейфом, зокрема:

- АТ «Альфа-Банк», власниками якого є російський олігарх Петро Авен та російський бізнесмен українського походження Михайло Фрідман;

- АТ «Міжнародний резервний банк», засновником якого значилось підсанкційне ПАТ “Сбербанк Росії”;

- АТ «Банк Форвард», власником якого є російський «Банк русский стандарт».

Очевидно, що ми маємо право знати, чи скористалось ці банки і як часто можливістю отримати інформацію про українських юридичних осіб і ФОПів. Тоді це помітив Ярослав Гарагуц і так зародилась справа, підтримана OpenUp: за все відкрите. Суд у справі дійшов висновку, що такій інформації був суспільний інтерес», - пояснює Христина Буртник.

 «Доступ до правди»