Чи є інформація про керівника фінуправління «Дії» конфіденційною?

5 Серпня 2020 08:48

Інформацією, яка є «охоронюваною законом», назвали у відповіді на запит дані про робочу контактну інформацію, назву посади, ПІБ та дані про освіту і досвід керівника підрозділу державного підприємства «Дія».

Запитувач запитував про точну назву посади, ПІБ, номер робочого телефону та e-mail керівника фінансового управління ДП «Дія», а також автобіографію (без персональних даних) цієї особи із обов’язковим зазначенням наявної освіти (спеціальності, назви вищих навчальних закладів, роки навчання), досвіду роботи (посади, організації, дати прийняття на роботу та звільнення).

«Дія – Держава у смартфоні: пам’ятаєте історію про відсутність фінансового плану та звітів в ДП «Дія»? Ми запросили «по публічці» через сайт «Доступ до правди» у Мінцифри координати «винної особи» та відомості про її освіту та досвід роботи, щоб поставити їй кілька питань. Але інформацію засекретили», - написав у Фейсбуці запитувач Сергій Антоненко.

Однак у відповіді на запит відмовили, аргументуючи це тим, що «запит не стосується умов постачання товарів, послуг та цін на них, що надаються підприємством». Мовляв, за таких умов ДП не має підстав для задоволення запиту.

Додатково зазначили, мовляв, запитувані дані дозволять ідентифікувати особу керівника, а це вже мова про захист персональних даних і тому це «конфіденційна інформація про фізичну особу».  І те, що ця фізична особа очолює фінансове управління державного підприємства, схоже, на думку відповідачів, зовсім не визначальний фактор.

Резюме відповіді на запит: відмовити, бо запитувані відомості «містять охоронювану законом таємницю, доступ до якої здійснюється у визначеному законом порядку».

Медіаюрист Центру демократії та верховенства права Ігор Розкладай переконаний, що така відповідь є неправомірною.

«Відповідь однозначно має бути оскаржена. Як мінімум тому, що ця інформація становить суспільний інтерес. Інтерес базується на двох речах. Чи були виставлені професійні вимоги і, відповідно, чи відповідає їм обрана особа. По-друге, ДП «Дія» є організацією, яка оперує великим масивом особливо чутливих персональних даних. Відтак, громадяни мають право знати наскільки професійно і якісно захищено їхні персональні дані», - зауважив Ігор Розкладай.

«Доступ до правди»