Суд: Інформація про автопарк комунального підприємства має бути публічною

21 Жовтня 2021 00:00

КП «Теплоенерго» Дніпровської міської ради програло в апеляційному суді і мусить надати у відповідь на запит повну інформацію про автомобілі підприємства.

Це судове рішення містить аргументи для усіх тих, хто хоче поцікавитись переліком автобусів та машин при комунальних підприємствах у своєму місті.

Ви маєте право не тільки знати, скільки автобусів і яких закупає громада для перевезення громадян, але й про те, що часто комунальні автотранспортні підприємства утримують автівки, які призначені зовсім не для пасажирів.

Наприклад, підприємство може взяти в оренду крутий позашляховик і на ньому буде їздити керівник установи, і це авто регулярно бачитимуть ввечері біля дорогого ресторану.  Або можна за кошти КП орендувати чи придбати бус і займатись комерційними чи вантажними перевезеннями.  Або купити елітну спортивну машину, призначення якої для КП, яке займається, припустимо, благоустроєм міста, абсолютно нелогічне.

Читайте також: Головний лісівник Волині їздить на пікапі, який держлісгосп придбав за мільйон гривень – відповідь на запит

Варіантів, як спрямувати кошти громади на власні потреби чиновників, існує безліч.

Саме тому запит про автотранспорт підприємства – цілком логічний спосіб громадського контролю. І саме тому чиновникам не завжди до смаку такі запити і вони намагаються ухилитись від відповіді на них.

Така ситуація сталась у місті Дніпро.

КП «Теплоенерго» Дніпровської міської ради відмовилось надати інформацію на запит Олени Гарагуц, керівниці ГО «Люстраційна антикорупційна рада Придніпров'я», щодо всіх транспортних засобів, якими користується КП на праві власності, оренди тощо.

Комунальники аргументували відмову тим, що, мовляв, кошти на оренду автотранспорту використовують не бюджетні, а з прибутку від комерційної діяльності.

Запитувачка звернулась по юридичну підтримку до ГО «Платформа прав людини» і з допомогою адвокатки Людмили Опришко виграла цю справу в суді. Дніпропетровський окружний адміністративний суд вирішив, що комунальне підприємство порушує вимоги чинного законодавства і мусить надати запитувану інформацію стосовно всіх транспортних засобів, якими на праві власності, оренди тощо користується комунальне підприємство «Теплоенерго» Дніпровської міської ради, а саме:

- №з/п,

- марка та модель транспортного засобу,

- рік випуску,

- державний номер,

- VIN код,

- дата останньої реєстрації.

Однак КП «Теплоенерго» оскаржило це рішення в апеляційному суді. Однак Третій апеляційний адміністративний суд підтримав рішення суду першої інстанції: КП мусить відповісти на запит.

Суд зазначає, що «КП «Теплоенерго» ДМР є унітарним комунальним підприємством, яке в своїй діяльності керує комунальним майном та використовує бюджетні кошти». Отже, воно є розпорядником публічної інформації. А запит стосується «користування майном, яке придбане або орендоване КП «Теплоенерго», відтак запитувана інформацію є публічною, такою, що не може бути обмеженою у відповідності до вимог Закону «Про доступ до публічної інформації».

Читайте також: Автотранспорт підприємства: інформація публічна чи господарська?

Це рішення суду вже набуло чинності і не підлягає оскарженню.

«Доступ до правди» 

Колаж Марії Кравченко для «Доступу до правди»