ІМІ зафіксував у липні лише 1 випадок обмеження доступу журналістів до інформації

6 Серпня 2018 13:08

У липні «Барометр свободи слова» Інституту масової інформації зафіксував лише один випадок обмеження доступу журналістів до інформації, та й той не пов'язаний із відповідями на інформаційні запити, повідомляє ІМІ.

Регламентний комітет Верховної Ради спробував обмежити доступ журналістів до кулуарів парламенту. Журналістська спільнота розцінила ініціативу комітету як таку, що призведе до згортання свободи слова, оскільки «створення такого “гетто” для журналістів призведе лише до одного: журналісти матимуть доступ не до тих спікерів, яких вимагає редакційне завдання чи суспільний інтерес, а лише до тих, кого визначать піар-служби парламентських фракцій».

У липні в Україні зафіксовано найбільшу кількість побиттів журналістів з початку року – 7 випадків. Для порівняння, у лютому сталося 2 побиття журналістів, у березні – 5, квітні – 1, травні – 6, червні – 1.

Загалом, у липні ІМІ зафіксував 28 випадків порушень свободи слова в Україні, з них 21 випадок – це фізична агресія щодо журналістів.

Крім того, експерти ІМІ зафіксували 3 випадки кібератак на сайти ЗМІ та по 1 випадку – у категоріях «напади на офіси ЗМІ», «пошкодження майна журналістів», «непрямий та юридичний тиски», «судові позови проти ЗМІ», «доступ до інформації».

Таким чином, з початку року ІМІ зафіксував 63 випадки перешкоджань законній професійній діяльності журналістів, 22 випадки побиттів журналістів, 18 випадків погроз та 10 випадків обмеження доступу до інформації.

«Доступ до правди»