ІМІ: За січень – жовтень 2018 року право журналістів на доступ порушили 15 разів

2 Листопада 2018 16:07

За 10 місяців 2018 року експерти ІМІ зафіксували у категорії «доступ до публічної інформації» 15 порушень. За аналогічний період минулого року було зафіксовано вдвічі більше випадків порушення доступу журналістів до інформації – 34, і тоді ця категорія посідала другу позицію в загальному рейтингу. Такими є результати щомісячного моніторингу Інституту масової інформації «Барометр свободи слова».

Загалом за січень – жовтень  2018 року експерти ІМІ зафіксували в Україні 201 випадок порушення свободи слова у 23 регіонах. Це трохи менше, ніж за аналогічний період 2017 року (237 випадків).

З них 147 випадків стосувалися саме фізичної агресії щодо журналістів. Для порівняння, за цей же період 2017 року зафіксовано 151 випадок фізичної агресії.

До трійки лідерів увійшли категорії «перешкоджання журналістській діяльності», «побиття та напади» та «погрози і залякування журналістів».

Найбільшу кількість порушень з початку року зафіксовано в категорії «перешкоджання законній професійній діяльності журналістів» – 80 випадків (це більше, ніж за аналогічний період 2017 року, коли було 77 випадків). Ця категорія посідає першу позицію від початку року.

Другу позицію посіла категорія «побиття та напади» – 28 (для порівняння, за аналогічний період 2017 року було зафіксовано 25 таких випадків).

Третє місце посіла категорія «погрози і залякування журналістів» – 27 випадків(за аналогічний період минулого року погроз було зафіксовано більше – 32 випадки).

Категорія «Доступ до інформації» посідає четверте місце за кількістю порушень.

Інститут масової інформації проводить щомісячний всеукраїнський моніторинг свободи слова за наступними категоріями: фізична агресія, цензура та доступ до інформації, економічний та політичний тиск, юридичний тиск та кіберзлочини проти ЗМІ та журналістів. До щомісячного звіту включаються лише випадки, пов’язані зі свободою слова та професійною журналістською діяльністю. Детальніше про методологію можна прочитати тут.

«Доступ до правди»