ІМІ: За перше півріччя 2020 року зафіксовано 7 випадків порушення доступу

22 Липня 2020 10:10

У перших 6 місяців 2020 року експерти ІМІ зафіксували 20 випадків обмеження доступу журналістів до інформації. Про це свідчать дані щомісячного моніторингу Інституту масової інформації «Барометр свободи слова».

Загалом за цей період було зафіксовано 112 випадків порушення свободи слова, з них 7 – стосувались обмеження доступу журналістів до публічної інформації (за аналогічний період минулого року – така сама кількість)

Цікаво, що протягом кількох місяців порушень щодо доступу не було виявлено – у лютому, квітні та червні. У січні та березні було зафіксовано по 2 випадки порушення права журналістів на доступ, у травні – 3.

Згідно з результатами моніторингу, право журналістів на професію переважно порушували приватні особи, місцева влада, правоохоронці, судова влада, Офіс Президента та інші.

Новизною цьогорічного моніторингу ІМІ стали порушення свободи слова, пов'язані з карантином, який був запроваджений через пандемію коронавірусу. Так, Інститут масової інформації з початку дії обмежень зафіксував 31 порушення свободи слова, пов'язане з карантином. Переважно ці випадки стосувалися недопуску журналістів на сесії місцевої влади, а також нападів на журналістів на ринках, у перукарнях, магазинах під час перевірки дотримання умов карантину. 

Загалом порушення свободи слова стались у 19 регіонах України. За кількістю таких порушень лідирує Київ з областю (33 випадки). Друге місце за кількістю порушень цього року посіли Дніпропетровщина, Одещина та Херсонщина з 10 випадками в кожній, і третє місце – Полтавщина з дев’ятьма випадками.

 

«Доступ до правди»