ІМІ: У жовтні зафіксували три випадки порушення права журналістів на доступ

5 Листопада 2020 10:48

 У жовтні експерти ІМІ зафіксували в Україні 3 випадки порушення права журналістів на доступ до публічної інформації. Загалом за цей період зафіксували 34 випадки порушення свободи слова.

Такими є дані щомісячного моніторингу Інституту масової інформації «Барометр свободи слова».

У жовтні зафіксовано найбільшу кількість порушень у порівнянні з іншими місяцями (січень – 19, лютий – 18, березень – 25, квітень – 18, травень – 11, червень – 21, липень – 13, серпень – 12, вересень – 15). Зростання кількості порушень цього місяця обумовлене передвиборчою кампанією до місцевих виборів та днем голосування, 25 жовтня.

Щодо порушень в аспекті доступу до публічної інформації, то один з них стосувався обмеження доступу до інформації про будівництво Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) у Полтаві. Так, в Полтавській ОДА відмовились надати виданню на запит копії актів виконаних робіт щодо будівництва нового ЦНАП, назвавши їх інформацією з обмеженим доступом. Замість цього запропонували ознайомитися із обліковою карткою об’єкту.

Два інші випадки порушення права на доступ до інформації стались на Миколаївщині. У Миколаєві директорка комунальної лікарні та обласна рада не надали «Преступности.Нет» запитуваної інформації.

Директор комунального некомерційного підприємства «Миколаївський обласний центр лікування інфекційних хвороб» Світлана Федорова не надала журналістці видання «Преступности.НЕТ» Юлії Акимовій запитуваної інформації.

20 жовтня кореспондентка надіслала директору КНП «Миколаївський обласний центр лікування інфекційних хвороб» Світлані Федоровій запит, де просила надати копію контракту з Миколаївською обласною радою, за яким вона обіймає посаду директора лікарні. Також журналістка просила надати копію додатків, які є складовою укладеного контракту.

Світлана Федорова запропонувала журналістці звернутись із цим запитанням до Миколаївської облради.

Голова Миколаївської обласної ради Вікторія Москаленко також відмовилася надавати Юлії Акимовій копію контракту з директоркою комунальної лікарні Світланою Федоровою, заявивши про його конфіденційність.

«На підставі пункту 29 типової форми контракту сторони вживають заходів про дотримання конфіденційності умов цього контракту, крім випадків, визначених законом. Сторони мають право інформувати про умови цього контракту своїх радників, довірених осіб, представників. Так, аналогічна норма передбачена і в контракті, який укладено з директором КНП «Миколаївський обласний центр лікування інфекційних хвороб» Миколаївської обласної ради Федоровою С. Ф.  З урахуванням вищевикладеного вбачається, що запитуваний контракт містить конфіденційну інформацію про фізичну особу», – йдеться у відповіді на запит за підписом голови Миколаївської обласної ради Вікторії Москаленко.

Юрист ІМІ Алі Сафаров зазначив, що відповідь Миколаївської обласної ради  є неправомірною відмовою в задоволенні запиту на доступ до публічної інформації і запитувач може звернутися до суду. За його словами, відмова в задоволенні запиту має відповідати вимогам статті 22 Закону України «Про доступ до публічної інформації».

«Відповідь Миколаївської обласної ради не відповідає зазначеним у статті 22 закону вимогам. Отже, має місце неправомірна відмова в задоволенні запиту на доступ до публічної інформації. Відповідно до положень статті 23 Закону України «Про доступ до публічної інформації», запитувач має право звернутися до суду з оскарженням ненадання відповіді на запит на інформацію. Також запитувач може звернутися до уповноваженого Верховної Ради з прав людини із заявою про притягнення винних осіб до адміністративної відповідальності відповідно до статті 212-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення», – зазначив Алі Сафаров.

 

«Доступ до правди»