ІМІ: У вересні зафіксовано три випадки порушення доступу журналістів до інформації

8 Жовтня 2018 10:46

У вересні Інститут масової інформації зафіксував три випадки порушення доступу журналістів до інформації. Доступ обмежувала місцева влада, представники комунального підприємства та Генеральна прокуратура. Такими є дані щомісячного моніторингу Інституту масової інформації (ІМІ) «Барометр свободи слова».

Загалом у вересні ІМІ зафіксував в Україні 21 випадок порушення свободи слова та прав журналістів у восьми регіонах. З них 13 випадків – це фізична агресія щодо журналістів, 6 випадків побиття.

Крім того, експерти ІМІ зафіксували два випадки юридичного тиску та по одному випадку погроз, пошкодження майна журналістів, політичного тиску, стеження за журналістами та кібератаки. 

Уперше з початку року ІМІ зафіксував порушення таємниці джерел журналістів. Зокрема, йдеться про випадки отримання доступу Генпрокуратурою через суд до даних з телефонів журналісток Наталії Седлецької та Христини Бердинських.

Загалом з початку року ІМІ зафіксував 72 випадки перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, 28 випадків побиття журналістів, 25 випадків погроз та 15 випадків обмеження доступу до інформації.

«Доступ до правди»