ІМІ: У вересні обмеження доступу увійшло у Топ-3 порушень свободи слова

3 Жовтня 2017 13:24

У вересні 2017 року в трійку основних порушень свободи слова, окрім перешкоджань журналістам, також увійшли обмеження доступу до інформації та погрози і залякування журналістів. Такі дані подає щомісячний моніторинг Інституту масової інформації «Барометр свободи слова».

Загалом зафіксовано 40 випадків порушень свободи слова та прав журналістів. Це найбільша кількість порушень з початку року (січень – 15, лютий – 21, березень – 16, квітень – 26, травень – 24, червень – 20, липень – 28 , серпень – 23).

Із них 18 випадків стосуються застосування фізичної агресії стосовно журналістів.

За даними моніторингу ІМІ, найбільшу кількість порушень прав журналістів експерти ІМІ зафіксували у вересні в категорії «перешкоджання законній журналістській діяльності» – 10 випадків.

Порушення свободи слова та прав журналістів у вересні ІМІ зафіксував у 16 областях України. Зокрема, лідерами таких порушень цього місяця стали Київ з областю (10 випадків), Волинь (6 випадків), Запоріжжя (4 випадки) та Вінниччина і Полтавщина (по 3 випадки відповідно).

«У вересні, з початком політичного сезону, зросла кількість погроз і залякувань журналістам. Зокрема, цього місяця було зафіксовано 5 випадків тільки психологічного тиску на журналістів», – заявила виконавча директорка ІМІ Оксана Романюк.

За її словами, ІМІ підготувало чергову щомісячну підбірку порушень свободи слова та готує окрему підбірку випадків з початку року, які будуть передані до уваги правоохоронних органів, для того щоб покращити і пришвидшити розслідування «журналістських справ».

 

 

«Доступ до правди»