ІМІ: У січні обмеження доступу стало одним з основних порушень прав журналістів

6 Лютого 2018 11:46

У січні в Україні основними порушеннями прав журналістів стали випадки перешкоджання – 5 та обмеження доступу до публічної інформації – 3 випадки відповідно та 1 випадок погроз.

Такі дані подає щомісячний моніторинг Інституту масової інформації «Барометр свободи слова».

Загалом ІМІ зафіксував у січні 13 випадків порушень свободи слова. Ці порушення сталися у шести регіонах країни. Зокрема, лідером порушень цього місяця став Київ (7 випадків).

Порушували право журналістів на професію приватні особи, депутати, посадовці, поліція та органи державної влади.

Крім того, у січні експерти ІМІ зафіксували по одному випадку погроз, кібератак та економічного тиску. Ці випадки зафіксовані у Києві та на Хмельниччині.

ІМІ зафікував такі випадки порушення права на доступ:

1.ДУСя відмовилась назвати “Ні корупції!” суму, яка пішла на утримання держрезиденцій

12.01.2018 Державне управління справами (ДУС) не повідомило виданню “Ні корупції!”, скільки коштів із державного бюджету України торік пішло на утримання кожної державної резиденції, що перебувають в управлінні ДУС. Відмова у наданні інформації на одне із питань міститься у відповіді на запит про доступ до публічної інформації від ДУС, повідомляє “Ні корупції!”.

У відповіді Державне управління справами зазначило, що в їхньому управлінні перебувають 12 державних резиденцій (7 – у місті Києві та 5 – на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим).

Також у ДУС зазначили, що “утримання державних резиденцій, які перебувають в управлінні Державного управління справами, здійснюється за рахунок передбачених законом про Державний бюджет України на відповідний рік бюджетних призначень за бюджетними програмами Державного управління справами. Державні резиденції, розташовані на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим, що перебувають в управлінні Державного управління справами та обліковуються на балансі Головного управління санаторно-курортних закладів в Автономній Республіці Крим, з 2014 року не фінансуються”.

При цьому, зазначає видання, у ДУС відмовились назвати суми коштів, що пішли з державного бюджету на кожну із зазначених резиденцій.

“Утримання державних резиденцій, які перебувають на балансі Управління адміністративними будинками Державного управління справами, здійснюється за рахунок і в межах бюджетних асигнувань, передбачених у державному бюджеті за бюджетною програмою “Обслуговування та організаційне, інформаційно-аналітичне, матеріально-технічне забезпечення діяльності Президента України та Адміністрації Президента України” (КПКВК 0301010) на утримання всіх адміністративних і господарських об’єктів цього Управління. Витрати на кожну з таких державних резиденцій окремо не обліковуються”, – йдеться у відповіді ДУС.

Крім того, зазначає редакція, у ДУС обійшли їхнє запитання про власний заробіток державних резиденцій за рахунок проведення екскурсій на інших заходів.

Видання зазначає, що має підстави направити скаргу Уповноваженому ВР з прав людини щодо ненадання відповіді на запит про доступ до публічної інформації відповідним розпорядником.

Також видання додало, що у 2016 році це саме Державне управління справами надавало цифри “Ні корупції!” стосовно бюджетних витрат на утримання резиденцій, а також про суми власного заробітку резиденцій.

2.             “Українські новини” судяться з виконавчою службою через Авакова

22.01.2018 Інформаційна агенція “Українські новини” подала позов щодо бездіяльності Державної виконавчої служби. Судове засідання в Окружному адміністративному суді м.Києва призначено на 20 березня. Про це повідомив “Доступу до правди” директор “Українських новин” Денис Іванеско.

В Окружному адміністративному суді міста Києва відбудеться розгляд позову “Українських новин” до Департаменту виконавчої служби Міністерства юстиції, який попри рішення судів всіх інстанцій не спромігся примусити міністра внутрішніх справ Арсена Авакова виконати судові постанови і надати публічну інформацію про вручення громадянам (переважно цивільним особам) вогнепальної зброї у вигляді “відомчої відзнаки” МВС.

Попри рішення судів, включно із Верховним судом України, служба Мінюсту не лише не стала примушувати міністра виконувати Закон, а й узагалі у встановлені законом терміни не надала відповідь на клопотання “Українських новин” про примусове виконання судового рішення.

Впродовж 2015-2016 років Міністерство внутрішніх справ України програло низку судів “Українським новинам”, які вимагали надання публічної інформації – списку осіб, які отримали від Арсена Авакова “відомчу відзнаку” вогнепальну зброю.

У грудні 2016 року було відкрито виконавче провадження щодо примусового виконання МВС судових рішень. МВС з бюджетних коштів сплатило штраф. Проте замість відповідей надало “Українським новинам” велику кількість копій наказів Авакова про вручення вогнепальної зброї із замазаними прізвищами нагороджених.

Така відписка не є належним виконанням судового рішення. 23 червня 2017 року “Українські новини” звернулися до Департаменту виконавчої служби з клопотанням про належне виконання судового виконавчого провадження і стягнення з Міністерства належної публічної інформації.

Законом передбачений розгляд подібного клопотання впродовж 30 днів. Проте станом на 5 жовтня ДВС Мінюсту не лише не змусила МВС виконати Закон і судові рішення, а й навіть не надала відповіді щодо клопотання.

“МВС неправомірно приховує публічну інформацію. А саме – список нагороджених Аваковим зброєю, яка є державною власністю. Платники податків мають право знати, як саме Аваков розпоряджається державним майном – зброєю і хто є кінцевим вигодонабувачем”, – заявив директор “Українських новин” Денис Іванеско.

Дата першого слухання за позовом “Українських новин” в Окружному адміністративному суді Києва – 13 грудня 2017 року.

Раніше “Українські новини” повідомляли, що Аваков нагородив вогнепальною зброєю 88 народних депутатів та низку своїх політичних соратників.

Зокрема, Петру Порошенку дістався від Авакова американський пістолет Jones 1911, Турчинову – пістолет ПСМ-05, одразу два пістолети – АПС і “Маузер” Аваков подарував своєму “гаманцю” депутату Ігорю Котвіцькому, а Гройсману і Яценюку видав по штурмовій гвинтівці “Форт-224”.

Аваков також подарував депутату Пашинському пістолет Glock 19, з якого той прострілив перехожому ногу.

“Українські новини” з’ясували, що Аваков роздає зброю цивільним особам, не маючи на це законних повноважень, оскільки дисциплінарний статут МВС дає міністру право нагороджувати зброєю виключно “керівний склад працівників МВС”.

3.             ДФС не повідомила “Схемам”, чи проходив Порошенко митний контроль у день вильоту на Мальдіви

23.01.2018 Державна фіскальна служба України відмовила у наданні відомостей, чи проходив Президент України Петро Порошенко митний контроль в аеропорту “Київ” у день вильоту на відпочинок на Мальдівські острови та після повернення до України 8 січня. У відповіді на запит програми «Схеми» митники повідомили, що це інформація з обмеженим доступом, повідомляє Радіо Свобода.

“Згідно з п. 1-2 ст. 11 Митного кодексу України, інформація, що стосується державної митної справи, отримана органами доходів і зборів, може використовуватися ними виключно для митних цілей і не може розголошуватися без дозволу суб’єкта, осіб чи органу, що надав таку інформацію, зокрема передаватися третім особам, у тому числі іншим органам державної влади, крім випадків, визначених цим Кодексом та іншими законами України”, – йдеться у відповіді прес-служби на запит.

У ДФС також зазначили, що інформація щодо перетину кордону громадянами “вноситься до інформаційних баз даних і використовується з урахуванням обмежень, передбачених для інформації з обмеженим доступом”.

Раніше, 22 січня, Державна прикордонна служба України повідомила, що Президент України Петро Порошенко на свята відвідував Мальдіви з приватною поїздкою законним способом і порушень під час перетину кордону не було.

Водночас, пише видання, Держприкордонслужба відмовила “в задоволенні запиту на інформацію”, раніше отриманому від журналістів “Схем”, зазначивши, що “поширення такої конфіденційної інформації може здійснюватися лише за згодою особи або в інших, передбачених законом, випадках”.

У розслідуванні “Mr. Petro Incognito. Таємна відпустка президента” журналісти програми “Схеми” припустили, що Президент України Петро Порошенко зі своїми супутниками міг літати на Мальдівські острови під вигаданими прізвищами і не проходити паспортний і митний контроль.

Нагадаємо, Управління державної охорони засекретило інформацію стосовно того, чи забезпечували його співробітники заходи охорони під час відпочинку Президента України Петра Порошенка на Мальдівських островах з 1 по 8 січня. Про це йдеться у відповіді за підписом начальника УДО Валерія Гелетея на запит програми “Схеми”.

Перед публікацією розслідування “Mr. Petro Incognito. Таємна відпустка президента” редакція програми звернулася до Управління держохорони з проханням повідомити, чи були відряджені співробітники цього управління з Президентом Порошенком під час відвідин Мальдів, і якщо так, то скільки співробітників було відряджено; чи зустрічали співробітники УДО та транспорт управління Порошенка в аеропорту “Київ” вночі 8 січня та чи має голова держави, відповідно до чинного законодавства, право користуватись приватним літаком або чартером приватної компанії для приватних перельотів.

 

«Доступ до правди»