ІМІ: У серпні зафіксували два випадки порушення права журналістів на доступ

10 Вересня 2020 07:00

У серпні 2020 року експерти ІМІ зафіксували 2 випадки обмеження доступу журналістів до інформації. Про це свідчать дані щомісячного моніторингу Інституту масової інформації «Барометр свободи слова».

Загалом за цей місяць експерти ІМІ зафіксували 12 випадків порушень свободи слова в Україні. З них два стосувались порушення права на доступ журналістів до публічної інформацїі.

Перший стосувався відмови поліції  надати інформацію щодо ситуації із розслідуванням ДТП дворічної давності, скоєного рівненською слідчою. Інформацію запитувало видання «Четверта влада». У відмові апелювали до таємниці досудового розслідування.

Другий випадок обмеження інформаційного права пов'язаний із виставленням рахунку львівському журналістові Віктору Корнієнку «для здійснення оплати витрат на копіювання або друк документів» у розмірі 1483,82 грн від регіонального відділення Фонду державного майна України у Львівській, Закарпатській та Волинській областях. При цьому у запиті журналіст просив розпорядника надати інформацію в електронному вигляді (електронною поштою).

За словами Віктора Корнієнка, він запитував інформацію для журналістського розслідування щодо фактів, які можуть свідчити про наявність корупційної складової, вчинення корупційних правопорушень під час конкурсів з добору суб'єктів оцінної діяльності.

«...Я, зокрема, просив надати для ознайомлення копії кількох звітів про оцінку майна, які підготувало ТОВ “Західна українська консалтингова компанія” за результатами перемог у конкурсах, що були проведені в цьому році. …Запит розпоряднику було надіслано з проханням надати інформацію в електронному виді (електронною поштою), тобто це не потребувало витрат на копіювання або друк документів. Однак замість надання публічної інформації регіональне відділення виставило рахунок, причому на доволі солідну суму, що, вважаю, можна розцінювати як умисне створення перешкод для проведення журналістського розслідування, перешкоджання моїй законній журналістській діяльності», – розповів журналіст.

Журналіст планує оскаржити дії посадових осіб регіонального відділення Фонду держмайна України, він наголошує, що відповідно до п. 4 статті 21 Закону «Про доступ до публічної інформації» передбачено, що плата за надання суспільно необхідної інформації не стягується.

Читайте також: ІМІ: За перше півріччя 2020 року зафіксовано 7 випадків порушення доступу

Найбільше порушень зафіксовано в категорії «перешкоджання законній журналістській діяльності» – 6. Серед випадків перешкоджання – недопуски журналістів до органів місцевого самоврядування, видворення з території комунального підприємства, неакредитація в Запоріжжі низки ЗМІ на висвітлення візиту Володимира Зеленського.

Порушення зафіксовані в семи регіонах країни. Лідирує за кількістю порушень Київ (чотири), далі йдуть Запорізька та Одеська області (по два випадки), і по одному випадку зафіксовано на Львівщині, Рівненщині, Херсонщині та Черкащині.

Загалом з початку року ІМІ зафіксував 137 порушень свободи слова.

«Доступ до правди»