ІМІ: У листопаді зафіксовано 2 випадки порушення доступу журналістів до інформації

7 Грудня 2018 10:34

У листопаді 2018 року експерти ІМІ зафіксували в Україні 18 випадків порушення свободи слова у восьми регіонах. З них 2 випадки – обмеження доступу до інформації, 14 випадків – фізична агресія щодо журналістів. Такими є дані щомісячного моніторингу Інституту масової інформації (ІМІ) «Барометр свободи слова».

Ідеться зокрема про той випадок, коли Національне агентство з питань виявлення, розшуку та управління активами (АРМА) відмовило журналістам 24-го каналу надати відповідь на запит, в якому ті просили надати копії договорів, укладених з компанією «Гарант Енерго М», до якої на час арешту перейшли в управління дві ТЕЦ братів Дубневичів. Проте згідно з коментарем медіа-юристки Людмили Опришко, ГО «Платформа прав людини», така відмова суперечить вимогам Закону України «Про доступ до публічної інформації».  В цьому законі є пряма норма, яка забороняє обмежувати доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, у тому числі до копій відповідних документів, до умов отримання цих коштів, імен, по батькові фізичних осіб та найменувань юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно (див. частину 5 статті 6 зазначеного закону).

Другим випадком обмеження доступу стала скарга редакції інтернет-видання «Волинь.UA», яка повідомила про те, що волинська дирекція «Укрпошти» не надала відповіді на інформаційний запит.

Найбільшу кількість порушень у листопаді зафіксовано в категорії «перешкоджання законній журналістській діяльності» – 9 (жовтень – 8, вересень – 5, серпень – 4).

Далі за кількістю порушень йдуть погрози журналістам – 4 випадки, ця кількість у порівнянні з жовтнем зросла вдвічі.

Найбільше випадків порушень прав журналістів, як зазвичай, зафіксовано в Києві – вісім, два на Дніпропетровщині та Полтавщині, та по одному випадку на Львівщині, Сумщині, Волині, Харківщині та в Чернівцях.

Таким чином, з початку року ІМІ зафіксував 89 випадків перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, 31 випадок погроз, 29 випадків побиття журналістів, 17 випадків обмеження доступу до інформації та 14 випадків кібератак.

«Доступ до правди»