ІМІ: У 2020 році зафіксовано 22 порушення свободи доступу

9 Січня 2021 22:22

У 2020 році було зафіксовано 22 випадки обмеження доступу журналістів до інформації. Це більше, ніж попереднього року, коли було зафіксовано 21 такий випадок. Про це свідчать річні підсумки моніторингового дослідження Інституту масової інформації «Барометр свободи слова».

При цьому порушення доступу до публічної інформації стало третім за поширеністю типом порушення свободи слова. Лідером порушень стали фізична агресія щодо журналістів 171 випадок (проти 243 в 2019 році) та перешкоджання законній журналістській діяльності – 125 випадків (проти 99 в 2019 році).

Крім цього, експерти ІМІ зафіксували 20 випадків побиття (23 побиття минулого року), 19 випадків погроз (торік 37 випадків) та 19 випадків юридичного тиску (торік 18 випадків).

Загалом станом  на 28 грудня експерти ІМІ зафіксували 229 випадків порушень свободи слова.

За даними ІМІ, обмеження доступу до публічної інформації стали досить поширеними. Журналістам відмовлялися відповідати чи надавати запитувану інформацію, виставляли рахунок за отримання запитуваної інформації. Це робили органи місцевого самоврядування, правоохоронці, центральні органи влади, зокрема Офіс президента.

Так, Виноградівська міська рада, що на Закарпатті, виставила рахунки за відповідь на інформаційні запити журналістки інтернет-видання «Голос Карпат» Олени Мудрої. Миколаївська СБУ відмовилася надавати журналістам інформацію про ремонт тротуару біля будівлі відомства. Полтавська ОДА засекретила дані про спорудження ЦНАПу за 75 мільйонів, а рівненській журналістці відмовлялись надавати інформацію про отримувачів пільгових кредитів на іпотеку, які отримали гроші з бюджету.

Читайте також: ІМІ: Торік зафіксовано 21 випадок обмеження доступу журналістів до інформації

Згідно з результатами моніторингу, найчастіше право журналістів на професію порушували приватні особи (102), місцева влада (55), правоохоронці (24), судова влада (17), Офіс президента (7) та інші.

Серед регіонів України за кількістю порушень лідирує Київ з областю (71 випадок). Друге місце за кількістю порушень посіли Одещина та Запоріжжя (по 18 випадків), третє місце розділили між собою Дніпропетровщина та Херсонщина – по 15 випадків.  Четверте – Львівщина та Полтавщина (по 12 випадків). П'яте – Миколаїв (11).

Утиску своїх прав у 2020 році зазнали 103 журналісти та 90 журналісток.

«Доступ до правди»

Фото – sambadenglish.com