ІМІ: У 2017 році обмеження доступу до інформації залишається у Топ-3 порушень свободи слова

10 Березня 2017 13:21

За два місяці 2017 року Інститут масової інформації зафіксував 7 випадків обмеження журналістів до доступу до публічної інформації. Також у Топ-3 перешкоджання професійній діяльності журналіста – 12 випадків та 6 випадків погроз. Такі дані подає щомісячний моніторинг Інституту масової інформації «Барометр свободи слова».

Усього за два місяці 2017 року ІМІ зафіксував по Україні 36 випадків порушень свободи слова, які сталися в 18 областях країни.

По областях лідирують Київ з областю, Дніпропетровщина та Донеччина.

Щодо порушення права на доступ, то до «Барометру» зокрема увійшли і випадки, про які вже писав «Доступ», як, наприклад, той, коли журналіст миколаївського інтернет-видання Niklife Юрій Ягольник у відповідь на запит до міської ради Миколаєва отримав у конверті весільну фотографію нареченого з букетом квітів.

Вперше з початку року ІМІ зафіксував нищення майна журналістів. Всі три випадки сталися у Дніпропетровській області – трьом журналістам невідомі пошкодили їхні авто. Зокрема, в двох випадках авто було підпалено, в одному - порубано сокирою. У всіх випадках журналісти пов’язують інциденти з професійною діяльністю.

Нагадаємо, Інститут масової інформації проводить щомісячний всеукраїнський моніторинг свободи слова за наступними категоріями: фізична агресія, цензура та доступ до інформації, економічний та політичний тиск, юридичний тиск та кібер-злочини проти ЗМІ та журналістів. До щомісячного звіту включаються лише випадки, пов’язані зі свободою слова та професійною журналістською діяльністю.

 

«Доступ до правди»