Ігор Василів: За відписки на запити треба запровадити дисциплінарну відповідальність

8 Грудня 2020 14:24

Ігор Василів до обрання народним депутатом від «Слуги народу» був підприємцем, під час війни став волонтером, під час революції Гідності очолював «Автомайдан» на Тернопіллі. Зараз він є членом Комітету з питань транспорту та інфраструктури.

Ми поінформували депутата про діяльність робочої групи з доступу до інформації під головуванням народної депутатки Євгенії Кравчук, заступниці голови Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики ВРУ.

Група напрацьовує суттєві правки до законопроекту 2381 та інших законопроектів, покликаних вдосконалити сферу доступу до публічної інформації в Україні. Одне з завдань групи – врахувати пропозиції, які пролунали під час експертного обговорення «Законотворчість у сфері доступу до публічної інформації: сучасний стан та перспективи», а фахівці, які виступили під час заходу, очолили підгрупи робочої групи.

- Чи доводилось вам писати запити на публічну інформацію і наскільки успішним був цей досвід?

- Я звертався до розпорядників із запитами дуже часто. Іноді отримував відповідь, переважно, якщо не було чого приховувати.  В інших випадках то продовжували терміни розгляду запиту, то переадресовували, то надсилали відписки. Я ж однак не здавався.

Реагував по-різному: телефонував, нагадував, повідомляв, що звернусь у відповідні інстанції – суд, до Омбудсмана, у прокуратуру, надавав темі розголосу через залучення журналістів чи громадських організацій, звертався до адвокатів, аби отримати інформацію через адвокатський запит.

- Яких змін потребує законодавство про доступ до публічної інформації? Чому? Які зміни підтримуєте?

- Давно, ще з часів «Автомайдану», мав думку про те, що запит до чиновника за публічною інформацією – це як звертання до держави.  Що чиновник не має відсилати тебе кудись, а навпаки – сприяти, аби запитувач отримав ту інформацію, якої потребує. Я би навіть погодився довше почекати, аби тільки інформація була саме та, яка мені потрібна.

Тому передусім зараз варто посилити відповідальність за відписки та відверте ігнорування запитувачів. Що говорити про пересічного запитувача, якщо на депутатський запит я часто отримую такі ж відписки. Навіть нардеп не завжди може добитись важливої публічної інформації!

Можливо, є сенс посилити дисциплінарну відповідальність, дисциплінарні стягнення, догани тощо. Адже якщо людина відповідальна за те, аби надавати інформацію, а вона ухиляється від цього і дає відписки – це ненормально. Мають бути нормальні адекватні відповіді, якщо ця інформація є публічною і не обмеженою в доступі.

- Чи підтримуєте ідею створення інституту інформаційного комісара, чи вважаєте, що треба посилити роль Уповноваженого ВРУ з прав людини, який здійснює парламентський контроль?

- Свого часу я звертався до Омбудсмана через представника його офісу в Тернополі – Володимира Шевченка. Це дуже добре, що є такий орган, який відповідає за контроль у цій сфері і може зарадити запитувачам. Але потрібно суттєво посилити повноваження цього органу, аби була змога справді навести лад у доступі.

«Доступ до правди»