Громадські організації вимагають звільнити Віктора Барвіцького, що відповідає за доступ в Офісі Омбудсмана

15 Жовтня 2018 12:27

Громадські організації звернулися до Людмили Денісової, Уповноваженої Верховної Ради з прав людини, з відкритим зверненням, у якому вимагають звільнити із займаної посади Представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з дотримання інформаційних прав та представництва в Конституційному Суді України Віктора  Барвіцького.

Вимогу обгрунтовано тим, що пан Барвіцький розпочав практику відмов громадським організаціям та іншим юридичним особам у розгляді звернень на підставі того, що вони не підпадають під дію Закону України «Про звернення громадян».

«Так, наприклад, листом від 05.09.2018 №5/12-325312,325321,325320.18/26-136 (копія додається) за підписом Представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з дотримання інформаційних прав та представництва в Конституційному Суді України Барвіцького В. Ю. було відмовлено у розгляді трьох звернень громадської організації «Фундація.101» у зв’язку з тим, що громадські організації не є суб’єктом звернення у розумінні Закону України «Про звернення громадян» та Закону України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини». І такі випадки непоодинокі», - ідеться у тексті відкритого листа.

Прокоментувати, чи є право на звернення у громадських організацій та юридичних осіб, «Доступ до правди» попросив медіаюриста Олександр Бурмагіна, ГО «Платформа прав людини»:

- Чи є у юридичних осіб право на звернення не таке просте питання, як може здатись на перший погляд. Бо формально, якщо відкрити Закон України «Про звернення громадян» там, в кожній практично статті - «громадян», «громадяни», «громадянам». З іншого боку, у статті 21 Закону України «Про громадські об’єднання» серед інших прав об’єднань, зазначено: «звертатися у порядку, визначеному законом, до органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб з пропозиціями (зауваженнями), заявами (клопотаннями), скаргами.». У статті 40 Конституції України написано «Усі мають право направляти індивідуальні чи колективні письмові звернення…», але Розділ ІІ має предмет «Права, свободи та обов’язки людини і громадянина». Насамкінець, згідно п. 180 Типової інструкції з діловодства в міністерствах, інших центральних та місцевих органах виконавчої влади – документи, в яких строк виконання не зазначено, які не є документами інформаційного характеру або не містять контрольних завдань, повинні бути виконані не пізніше ніж за 30 днів з моменту реєстрації документа в установі, до якої надійшов документ. Отже, право на звернення юридичних осіб з кореспондуючими обов’язками влади відповідати може бути гарантоване спеціальними нормами законодавства (податкові правовідносини, сфера інтелектуальної власності). У випадку громадських об’єднань їх право також прописано в профільному законі, а строк розгляду – можна відштовхуватись від норм інструкції по діловодству, - вважає Бурмагін.

Відомо, що на цьому тижні має відбутися спільна нарада громадськості та представників Омбудсмана, до якої запрошено і підписантів звернення.

«Ми хочемо сформувати спільну позицію зі спірних питань у цій сфері правовідносин. Також у подальшому з громадськістю разом можемо напрацювати спільні рекомендації для суб’єктів владних повноважень або ж законодавчі пропозиції до нової редакції законопроекту «Про звернення громадян», - сказав Віктор Барвіцький.

Віктор Барвіцький був призначений Представником Уповноваженого з питань дотримання права на інформацію та представництва в Конституційному Суді України у квітні 2018 року у складі команди Людмили Денісової.

«Доступ до правди»