Громадське радіо про #насудзадоступ: Як захистити своє право на доступ в суді?

12 Червня 2018 09:53

«Доступ до правди» та ініціатива #насудзадоступ дали інтерв’ю Громадському радіо, в якому пояснили, як потрібно захищати своє право на доступ до публічної інформації в суді і де взяти гроші на судовий збір.

СЛУХАТИ ПРОГРАМУ ПОВНІСТЮ

Зокрема Леся Ганжа, головна редакторка сайту «Доступ до правди», наголосила, що склалася ситуація, коли розпорядники публічної інформації здебільшого виконують закон «Про доступ до публічної інформації» суто формально – усі намагаються надіслати відповіді у визначений законом термін – 5 робочих днів, проте це відповіді без відповідей по суті.

«Я багато спілкуюся з колегами з різних регіонів і вони завжди кажуть: нам там відмовили, ми не отримали інформацію. Я завжди їм говорила: йдіть до суду. Раніше це було легше, одначе з 2015 року було збільшено суму судового збору і вона вже становила, в залежності від розміру мінімальної зарплати, — 400, 500, 640 гривень. Коли в 2017 році було найбільше нарікань, я сказала: окей, давайте щось думати. Тому що судовий спосіб захисту своїх прав найбільш ефективний», - наголосила Надія Бабинська (Вірна), організаторка ініціативи #насудзадоступ.

Нагадаємо, щоб відстояти своє право на інформацію, людині потрібно спочатку заплатити 704 гривні в суді першої інстанції, а в разі програшу, в апеляції потрібно заплатити вже 902 гривні.

Ініціатива #насудзадоступ роздала понад 12 тисяч гривень для підтримки 16 судових позовів. У рамках краудфандингової ініціативи журналісти та активісти можуть отримати компенсацію судового збору за позов з приводу доступу до публічної інформації, а також безкоштовну юридичну допомогу – і для складання позову, і для представництва в суді. Про це йшлося під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі, де було презентовано новий розділ платформи «Доступ до правди» – краудфандингову платформу#насудзадоступ.

Подати заявку на отримання компенсації або ж стати благодійником можна, заповнивши заявку на сайті «Доступ до правди» у розділі #насудзадоступ. Також на сайті можна знайти детальну інформацію про усі справи, які уже дістали підтримку.

«Доступ до правди»