ГПУ відповіла, проти кого з оточення Януковича відкрила провадження і чому розслідування зупинені

23 Листопада 2016 14:20

Генеральна прокуратура України відповіла на запит журналістки Громадського телебачення Катерини Сергацкової, в якому вона просила надати публічну інформацію щодо того, на кого з оточення Віктора Януковича відкрито кримінальні провадження і за якими статтями Кримінального кодексу.

Читати запит і відповідь повністю

ГПУ зазначила, що зокрема здійснюються такі досудові розслідування у кримінальних провадженнях за підозрою:

-          Віктора Януковича у заволодінні спільно з іншими посадовцями державним майном, а саме комплексом «Пуща-Водиця» урочища «Межигір’я» на загальну суму понад 540 млн. грн. ; ділянкою 17, 48 га у заповіднику Сухолуччя на суму 22,5 млн. грн; за фактом одержання хабаря 26,6 млн. грн під виглядом авторської винагороди від ТОВ «Друкарня «Новий світ», а також незаконного створення та фінансування за рахунок держбюджету на суму 220 млн грн телекомунікаційної мережі спеціального призначення на базі «Укртелекому».

Також Янукович фігурує у розслідуванні щодо так званих законів 16 січня, прийнятих шляхом фальсифікації, а також «за фактом створення злочинної організації та вчинення низки тяжких та особливо тяжких злочинів, внаслідок чого у період січня – лютого 2014 року заподіяно смерть 78 особам та спричинено вогнепальні поранення 180 особам».

Статті ККУ зазначено у відповіді на запит.

 

Щодо оточення екс-президента України, то також провадяться розслідування за підозрою:

-          Віталія Захарченка, екс-голови МВС, щодо створення злочинної організації та масових вбивств на Майдані, поставки та надання вказівки на застосування проти мітингувальників спецзасобів виробництва Росії та розтрати коштів на суму 1177,2 тис грн.

-          Віктора Пшонки, екс-генпрокурора, у заволодінні державними коштами на суму 68,3 млн грн, призначених на поточний ремонт будівель ГПУ, а також у сприянні протидії мирним акціям протесту;

-          Олександра Януковича, колишнього народного депутата, за ухилення від податків ПАТ «Артемівськ-Вайнері»;

-          Миколи Азарова, екс-прем’єр-міністра, за ті самі 220 млн грн державних коштів на створення телекомунікаційної мережі спеціального призначення на базі «Укртелекому», що також ставляться на карб Віктору Януковичу, плюс протидія мирним акціям протесту, а також за організацію прийняття постанов Кабміну, що розширювали застосування спецзасобів проти мітингувальників;

-          Едуарда Ставицького, екс-міністра енергетики та промислової політики, за фактом виведення з державної власності комплексу «Пуща-Водиця» урочища «Межигір’я» та земельних ділянок площею 104 га.

Зазначені кримінальні провадження в одне не об’єднані, а досудові розслідування зупинені у зв’язку із розшуком підозрюваних.

Також зупинено досудові розслідування за підозрою Олександра Клименка. Як пише ГПУ, «у зв’язку з переховуванням підозрюваного від органів слідства та суду».

Також ГПУ розслідує кримінальні провадження щодо Олександра Арбузова, екс-голови Нацбанку, та Раїси Богатирьової, екс-віце-прем’єра та екс-міністра охорони здоров’я.

У зв’язку з переховуванням від органу досудового розслідування  їх оголошено в розшук, а Арбузов, за словами ГПУ, перебуває також у міжнародному розшуку Інтерполу.

 

 

«Доступ до правди»