ГПУ подала заяву на суддів, які гальмували з дозволом на затримання Іванющенка. Проти одного вже розпочато розслідування

21 Червня 2016 12:19

Генеральний прокурор подав заяву щодо притягнення до дисциплінарної відповідальності двох суддів Печерського райсуду через несвоєчасне надання дозволу на затримання Юрія Іванющенка. Про це стало відомо з відповіді Генеральної прокуратури України на запит користувача «Доступу до правди».

Також з відповіді ГПУ стало відомо, що щодо судді Дніпровського району Києва розпочато досудове розслідування.

Згідно з наданою Генпрокуратурою інформацією, під час розслідування кримінального провадження 8 жовтня 2015 року суддя Печерського райсуду виніс ухвалу про дозвіл на затримання Юрія Іванющенка з метою його приводу для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Ухвала діяла до 8 квітня 2016 року.

Суддя Дніпровського райсуду 1 квітня 2016 року скасував вищезазначене рішення суду про дозвіл на затримання Юрія Іванющенка. За інформацією народного депутата Сергія Лещенка, рішення прийняв суддя Микола Чаус.

Як повідомляє у відповіді на запит Генпрокуратура, за фактом прийняття суддею Дніпровського райсуду завідомо неправосудного рішення буди внесені відомості в Єдиний реєстр досудових розслідувань за кримінальним правопорушенням ч.1 ст.375 КК України, а також розпочато досудове розслідування.

Далі, «з метою недопущення зняття Іванющенка з міжнародного розшуку», слідчі 4 і 8 квітня 2016 року повторно зверталися до Печерського суду з клопотанням про дозвіл на затримання, а також просили запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Утім, судді впродовж двох місяців не приймали рішення.

У результаті цього, як зазначає Генпрокуратура, через неотримання своєчасного дозволу на затримання Іванющенка, його зняли з міжнародного розшуку.

Як раніше повідомляв нардеп Сергій Лещенко, 19 квітня Укрбюро Інтерполу внесло дані щодо зміни статусу Іванющенка «арешт з метою екстрадиції» на «встановлення місцезнаходження» через те, що термін дії ухвали Печерського райсуду від 8 жовтня 2015 року втратив силу 8 квітня 2016 року.

Виконавчий директор Центру протидії корупції Дарія Каленюк у червні заявляла, що прокуратура звинувачує суддів, але процесуальний керівник у справі Іванющенка Юрій Столярчук ніяких процесуальних дій і клопотань не вчиняв упродовж року.

Нагадаємо, що Департамент спеціальних розслідувань Генпрокуратури України проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні від 21 лютого 2015 року за підозрою Юрія Іванющенка у вчиненні кримінального правопорушення за ч.3 ст.368-2 (одержання неправомірної вигоди посадовою особою), ч.3 ст. 27 (співучасть у злочині, організатор), ч.5 ст.191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах) КК України.

Читати відповідь та запит повністю

«Доступ до правди»

Фото - kievvlast.com.ua