Головлікар Одеського онкодиспансеру програв у суді справу про ненадання інформації

5 Липня 2017 11:20

Суворовський районний суд Одеси прийняв рішення про притягнення до адміністративної відповідальності Олега Лук’янчука, головного лікаря КУ «Одеський онкологічний диспансер» за ненадання інформації у відповідь на запит «Ні корупції». Про це повідомляє сайт «Ні корупції».

Запитувач просив надати інформацію щодо договорів оренди з приватними фірмами, які діють на території Одеського онкодиспансеру. Не отримавши відповіді, журналісти звернулися зі скаргою до Омбудсмана. Після складання адмінпротоколу, справу передали до суду

На головного лікаря наклали штраф у розмірі 425 гривень. Про це повідомили у прес-службі суду.

За словами регіонального омбудсмана, в Одеській області з початку року до судів відправлено більше 35 адміністративних справ за ненадання інформації.

«Треба сказати, що кожне судове рішення, яким встановлюється вина розпорядника інформації у порушенні  закону про доступ до публічної інформації, змінює культуру поводження з інформаціє.  До набрання чинності закону в 2011 році в Україні діяв принцип закритості інформації про діяльність органів державної влади. Запитувачі інформації мали довести, що за законодавством вони мають право отримати або ознайомитись із інформацією, яка є у володінні державного органу. Але тепер суб’єкт владних повноважень має довести наявність підстав обмежити доступ до інформації, а не запитувач - право її отримати. Закон поміняв позиції запитувача та надавача інформації, і такі рішення є невідхильним посилом для кожного розпорядника про зміну часів та культури поводження з правом громадянина на інформацію.  Щодо цієї справи, важливо звернути увагу на те, що обмеження на надання інформації було необґрунтоване», - зазначив уповноважений з прав людини в Одеській області Анатолій Пазичук.

 

«Доступ до правди»