Голова Запорізької ОДА закрив доступ до інформації про внутрішні аудити

13 Червня 2016 14:13

Запорізька ОДА видала розпорядження про внесення змін до переліку службової інформації з обмеженим доступом. Про це повідомляє видання «Вся власть», Запоріжжя.

Згідно з цим розпорядженням, голова ОДА Костянтин Бриль вніс зміни до пункту 12 розпорядження від 2013 року «Про затвердження переліку відомостей, що становлять службову інформацію в Запорізькій ОДА, яким надається гриф обмеження доступу «Для службового користування».

Таким чином, до переліку службової інформації додалися «результати внутрішніх аудитів, проведених Відділом внутрішнього аудиту Запорізької ОДА».

 

Регулювання переліків службової інформації не є достатньо чітким, у зв’язку з чим існує багато можливостей для зловживань та незаконного обмеження доступу до інформації, вважає медіаюрист Віта Володовська, Центр демократії і верховенства права. 

«Дійсно, в окремих випадках інформація щодо внутрішнього аудиту чи діяльності відповідного підрозділу може відноситись до службової інформації, але тільки якщо вона є внутрішньовідомчою документацією і передує прийняттю певного рішення керівником органу влади.  Натомість результати внутрішнього аудиту передаються для оцінки якості аудиту органам Держфінмоніторингу, а тому не можуть мати статус «внутрішньої» інформації», - коментує ситуацію юрист.

Також Володовська наголошує, що у випадках, коли йдеться про використання бюджетних коштів, інформація має бути відкритою на підставі статті 6 Закону «Про доступ до публічної інформації», яка забороняє обмежувати доступ до даних про використання бюджетних коштів чи державного майна. 

Як пише у своєму Фейсбуці журналіст Юрій Сидоров, 2 червня до ОДА надіслали запит про результати позапланового аудиту Управління містобудування та архітектури, який було проведено Відділом внутрішнього аудиту. У цей же день губернатор прийняв зміни до розпорядження, а 6 червня від ОДА надійшла відмова з посиланням на розпорядження від 2013 року («зі змінами»).

 

«Доступ до правди»