Фундація DEJURE виграла суд щодо інформації про громадянство судді Богдана Львова

16 Лютого 2023 00:00

2 лютого Івано-Франківський окружний адмінсуд визнав протиправною відмову Офісу Президента у наданні публічної інформації на запит юристки Фундації DEJURE (справа № 300/5603/22).

«Минуло понад чотири місяці, відколи СБУ підтвердили наявність в ексголови КГС ВС Богдана Львова російського громадянства. Нагадаємо, що петиція про припинення його громадянства набрала необхідні 25 тисяч голосів. Президент її розглянув й доручив Комісії з питань громадянства розглянути ситуацію», –  повідомляють у DEJURE.

З того часу жодних новин про результати їхньої роботи немає.

«Були вже позбавлення громадянства священників УПЦ МП, депутатів, але до Львова справа ніяк не доходила. Але ми не забуваємо про це. Саме тому в листопаді звернулися із запитом про надання інформації про розгляд питання громадянства України судді Богдана Львова. Однак Офіс Президента відмовився надавати інформацію, стверджуючи, що вона є конфіденційною, а її поширення може призвести до порушення прав та законних інтересів Львова, і завдати йому істотної шкоди. Саме цю відмову ми оскаржили до суду», –  кажуть у DEJURE.

У своєму рішенні суд прямо зазначив, що запитувана інформація є суспільно необхідною. Щобільше, суд врахував особу запитувача – представника організації, яка створює майданчик для обговорення важливих питань щодо судової системи.

«Відтак, Офіс Президента зобов’язано повторно розглянути наш запит та надати на нього обґрунтовану відповідь. Сподіваємося, що історія зі Львовом нарешті завершиться, а доти слідкуватимемо за прогресом. Сподіваємося, що Комісії буде, що відповісти», –  зазначають у громадській організації.

 

«Доступ до правди»