Фундація DEJURE перемогла в суді в боротьбі за інформацію про кандидата до ВККС

17 Травня 2023 17:00

Івано-Франківський окружний адміністративний суд визнав протиправною бездіяльність Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Київської області (рішення № 300/479/23) і зобов’язав надати відповідь на запит юристки Фундації DEJURE Христини Буртник.

У січні цього року Христина Буртник звернулася до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Київської області із запитом, чи отримувала ця установа скарги на адвоката Олексія Шевчука, і якщо так, то які були прийняті рішення.

У Фундації DEJURE відзначають, що Олексій Шевчук проходив конкурс до Вищої кваліфікаційної ради суддів, тож така інформація була важливою й необхідною для аналізу кандидата.

Оскільки відповіді на запит не отримали — у лютому звернулися до суду.

Уже після цього, теж у лютому, Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури надала відповідь. У ній комісія стверджувала, начебто вона не відноситься до розпорядників публічної інформації, а, отже, не зобов’язана надавати інформацію відповідно до Закону «Про доступ до публічної інформації».

Тому Фундація DEJURE змінила предмет позову та оскаржила цю відмову надати інформацію.

У результаті суд погодився з доводами організації про те, що КДКА є розпорядником інформації в розумінні цього Закону і зобов’язана розглядати запити, визнав протиправним ненадання КДКА інформації за запитом та зобов’язав надати відповідь.

«Ми вдячні Івано-Франківському окружному адміністративному суду за таке рішення, і будемо далі боротися проти приховування публічної інформації, яку намагаються закрити ті чи інші органи влади», — зазначають у Фундації DEJURE.

 

«Доступ до правди»