Фундація DEJURE перемогла в суді щодо бездіяльності Державної судової адміністрації

4 Березня 2024 00:00

Шостий апеляційний адміністративний суд підтримав позицію Великої Палати про те, що днем бездіяльності є останній день встановленого законом строку, у який мало бути вчинено дію або прийнято рішення, відтак визнав бездіяльність Державної судової адміністрації протиправною (справа № 640/2784/21).

Перемогу в суді здобула юристка Фундації DEJURE Христина Буртник.

Ще у 2021 Фундації DEJURE звернулась до суду з проханням зобов’язати ДСА оприлюднювати на Порталі відкритих даних і своєму вебсайті деякі набори даних. Суд першої інстанції задовольнив позов, але Шостий апеляційний адміністративний суд це рішення скасував і залишив позов без розгляду. «Причиною» стало те, що позивачі начебто пропустили 6-місячний строк звернення до суду, бо ДСА припинили оприлюднювати дані ще у 2019 році.
насправді таке обґрунтування було вкрай нелогічним, адже неоприлюднення інформації — це правопорушення триваючого характеру. Тобто право на доступ до інформації порушується кожен день, допоки порушення не усунуто. Тому звернення до суду за захистом цих прав не втрачає актуальність аж допоки порушення не припиниться.

«КАС ВС скасував це рішення й повернув справу назад до Шостого апеляційного адміністративного суду для продовження розгляду. Це рішення надзвичайно цінне, і сподіваємося, що судді надалі дотримуватимуться такої практики у справах про триваючі правопорушення», - кажуть у Фундації DEJURE.

«Доступ до правди»