Фінансова звітність «Укрзалізниці» становить суспільний інтерес – Омбудсман

2 Червня 2021 11:55

Омбудсман підтвердив, що дані про фінансову звітність «Укрзалізниці» становлять суспільний інтерес і мають бути надані у відповідь на запит. Про це повідомляє видання «Марлін», запит якого «Укрзалізниця» відхилила.

У березні цього року представники видання звернулися до «Укрзалізниці» із запитом надати  публічну інформацію про виконання фінансового плану компанії за 9 місяців 2020 року. 

Проте «Укрзалізниця» відмовилась надавати інформацію. У відповіді йшлося, що фінансові звіти компанії, 100% акції якої є у державній власності, «не становлять суспільний інтерес та є конфіденційними». 

За заявою журналістів представник Секретаріату Омбудсмана Людмили Денісової звернувся щодо повторного розгляду запиту, оскільки в Офісі Омбудсмана вказали, що така відмова є незаконною.

Але компанія не взяла до уваги роз’яснення омбудсмена.

Представник Омбудсмана звернувся до Печерського райсуду міста Києва щодо складення протоколів за адміністративне правопорушення на представників компанії, які відмовили у доступі на інформацію.

 «У зв’язку з незгодою товариства з позицією Секретаріату Уповноваженого щодо поновлення вашого права, відносно директора з економіки і фінансів Товариства Іванініва М.І. та директора Департаменту економіки, планування та бюджетування Товариства Дементьєва С.В. 13.05.2021 складено протоколи про адміністративні правопорушення за частиною другою статті 212-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення» – йдеться у зверненні.

Важливість та показовість цієї судової справи у тому, що позитивне рішення буде доказом у дебатах громадськості та представників держкомпаній, чи повинні останні надавати звіти на запити відповідно до Закону «Про доступ до публічної інформації».    

Доступ до правди