Експерти обговорять ситуацію з відкритими даними під час війни

23 Травня 2022 10:44

Спільнота OpenUp запрошує усіх бажаючих на дискусію щодо відкритих даних в умовах війни, аби розібратись, що відбувається зі сферою відкритих даних в Україні зараз і чого очікувати.

Україна – перша країна в світі із розвинутою сферою відкритих даних, яка зазнала повномасштабної агресії та бере участь у широкомасштабній війні. З 24 лютого був закритий Державний портал відкритих даних, місцеві портали, низкою державних органів накладені обмеження на оприлюднення публічної інформації у формі відкритих даних, спрощені процедури публічної звітності органами державної влади та місцевого самоврядування.

«Публічність та підзвітність – основи демократії та вільного суспільства, які й дали силу Україні вистояти та протистояти російській агресії. Відкриті дані забезпечують підзвітність держави навіть у найскладніші часи, та запобігають зловживанням, які і приносять найбільшу шкоду. За останні роки відкриті дані стали основою для роботи журналістів, аналітиків, функціонування бізнесу. Для підтримання сфери відкритих даних та забезпечення прозорості та підзвітності, навіть у складні часи суспільство та держава мають знаходити компроміс, який буде давати найбільший ефект із дотриманням прав, свобод та безпеки всіх», – заявляють у OpenUp.

Участь у дискусії візьмуть представники органів державної влади та місцевого самоврядування, громадські активісти, члени ініціативи OpenUp.

Місце проведення: Zoom https://us02web.zoom.us/j/89566325540

Час проведення - 27 травня 2022 року о 14:00.

Передбачена трансляція на сторінці OpenUp.

Попередня програма заходу:

14:00-14:15 - Як війна вплинула на відкриті дані в Україні. Денис Губашов, експерт в сфері відкритих даних, Тексти
14:15-14:30 - Відкриті дані у воєнний час: позиція уряду. Михайло Корнєєв, керівник експертної групи розвитку сфери відкритих даних Мінцифри
14:30-15:00 - представники та представниці спільноти, органів місцевого самоврядування щодо впливу війни на сферу, ринок.
15:00 - 15:30 - обговорення. Як захистити Україну і не втратити відкриті дані

Модерувати захід буде Надія Бабинська, спільнота OpenUp.

 

Захід організовано в рамках проекту RAPID, що реалізується за підтримки відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні, а також у партнерстві з Американськими Радами і програмою Open World Ukraine. Погляди учасників заходу не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

«Доступ до правди»